2014. november 21., péntek

Csendes év...

Mondhatni, hogy igen csendes volt az idei évünk. Minden szempontból. Mármint, ami a kertet-szőlőt illeti, mert úgy amúgy az évünk-életünk már kevésbé volt csendes.

Éppen ezért maradt kevesebb idő a kertre.

Túl vagyunk a szüreten, amiről kár is említést tenni. Gyakorlatilag úgy vészelte át a szőlő az idei igencsak furcsa nyarat, hogy nem is permeteztem. Ehhez képest nem is panaszkodom, a szőlő hozta azt, amit ebben a helyzetben hozni tud. Lett egy nagyon kevéske borunk, na, az a lényeg!

Hallottam olyan eseteket is, hogy akinek eddig volt ~500L mustja évente, idén lett ~60L és permetezte folyamatosan a szőlőt. Ehhez képest az én 40L-em óriási csoda, miközben amúgy sem szokott 100L-nél több lenni.

Lett idén vörös is, fehér is. A fehéret már iszogatjuk, eszméletlenül gyorsan és SZÉPEN leforrt, le is tisztult, fogyasztható állapotú lett. A vörösről nem tudok nyilatkozni, ahhoz még konkrétan hozzá sem nyúltunk, nem tudom, milyen lesz. Sokat nem várok tőle, a kék szőlő állapota eléggé gyatra volt.

Idén mondhatni reduktívra sikerült az érlelés, ami azt jelenti, hogy teljesen levegőmentes, fahordót mellőzve készült a fehér és vörösborunk is.

Mivel a mennyiség nem engedte meg, hogy fahordóba rakjuk a mustot, így szépen 5L-es üvegballonokba lett töltve, abban forrt ki és abban tisztult is le. Így még sohasem készült borunk, csak max. próba jelleggel kisebb mennyiségben.

Hogy milyen lett a fehérborunk? Igazén érdekes! Eddig minden évben a cukorral volt gondunk, nem a hiányával, hanem a többletével. A 2010-es évet leszámítva sohasem vittük túlzásba a cukrozást, éppen csak annyira hoztuk fel a cukorfokot, hogy éppen megfelelő legyen, de még így is mindig maradékcukros volt minden évjáratunk, jelentős édeskés ízzel. Ehhez képest a 2014-es év nagyon meglepő lett, szinte teljesen kiforrta minden (kevéske) cukrát a must, ellenben a savval nincs probléma idén :) Első kortyra a bor igencsak összehúzza az ember száját, de érdekes, mert a további kortyokban már nem érződik annyira és (szerintem) egy éppen még kellemes savtartalmú borunk született. Az eddigi években a savval mindig problémánk volt, rendszeresen kellett pótolni, mert nagyon savhiányosak voltak. Idén ezzel nincs gond.

A bor tehát pihen az üvegballonokban, sajnos egészen biztos, hogy nagyon hamar el fog fogyni ez a gigantikus mennyiség. A hordóink konganak az ürességtől, van olyan, amelyik sajnos már évek óta.

Teljes újratelepítés kellene ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon, hiába van ~250 tőkénk, olyan állapotúak már, hogy nem tudják megtölteni a hordókat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése