CsabaTanya
Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy közzé tegyem ügyes-bajos munkálkodásomat, amely kis tanyánkon zajlik szőlészkedés, borászkodás kategóriájában.

Először is a blog nevéről: nem vagyok egoista egyáltalán, így - bár a nevem Csaba -, nem  önimádatból fakadóan lett CsabaTanya a blog neve, egyszerűen csak ültem a gép előtt, és gondolkodtam, hogy mi is legyen a megnevezés. Szerettem volna olyat, amiben a tanya szócska is szerepel (sok régi, hagyományos borkészítéssel foglalkozó dokumentum videót nézegettem az utóbbi időben, és a legtöbb videóban tanyaként mondják/mondták a szőlőhegyi, szőlő- és bortermelő kerteket). Szóval, gondoltam legyen tanya, de mi legyen az előtag? Valami olyan, ami "rímmel", vagy ad egy kis lejtést, így a nevemmel összepárosítva végül is úgy döntöttem, legyen ez.

És most a lényegről: abszolút kezdő, laikus, szakmailag hozzá nem értő vagyok, így az itt közzé tett dolgok pontosságáért, időszerűségéért, helyességéért nem vállalok felelősséget. Ugyanakkor szívesen fogadok tanácsokat, ötleteket, melyek segítségével magam is tanulni, fejlődni tudok, illetve azok is, akiket a téma érdekel és olvassák bejegyzéseimet, és az azokhoz tartozó hozzászólásokat. A fő cél tehát ez: tapasztalat adok-veszek.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy sajnos nagyon kevés pénzt tudunk jelenleg áldozni a Tanyára, amit tudunk, azt is nagyrészt családi segítséggel, ezért egy csomó dolog, felújítás, fejlesztés várat magára, csak a legfontosabb tennivalókat végezzük el. A két legnagyobb, legdrágább tervünk a présház teraszának beépítése, ami által egy fedett konyha-nappali alakulna ki (természetesen hagyományos, egyszerű berendezéssel, mindenből csak azt, ami szükséges), illetve, a tetőtér teljes beépítése, amivel pedig pihenő-, alvószobát nyernénk.

A "tanyáról" csak annyit, hogy: Kővágószőlős szőlőhegyén található, a Jakab-hegy lábánál, délnyugati irányban. A kertet még nagyapám vásárolta '87-ben, és Ő művelte egészen 2009 decemberéig. Jómagam kb. 2000-től veszek részt a munkálatokban, viszont 2010 januárjától teljesen én, illetve kis családommal együtt végezzük a kert karbantartását, művelését, mivel "az öreg" sajnos lebetegedett és teljesen lemondott, illetve le kellett mondania az aktív munkáról. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem vesz részt semmiben, de már korán sem olyan lelkesedéssel, erővel, mint azelőtt.


Magáról a szőlőről: teljesen vegyes telepítés, én viccesen csak azt szoktam mondani, hogy "nincs két egyforma" tőke. Ez persze azért nem teljesen igaz, de az biztos, hogy egy jó 6-8 fajta megtalálható, rendszertelenül. Tervben van természetesen a "nemesítés", szeretném az ültetvényt maximum 2-3 fajtára korlátozni, és lehetőség szerint fajtaborokat készíteni, amennyiben ez nem lehetséges (rossz évjárat, vagy egyéb probléma miatt), akkor pedig ezt a 2-3 fajtát házasítani. Mindenképp a területre jellemző fajtákat szeretném majd beköltöztetni. De ez még nagyon távlati elgondolás, egyelőre a jelenlegi fajtákból próbálok "valamit" kihozni, ha mást nem, hát akkor egy elfogadható asztali jellegű bort. Bár az asztali borokra az alacsony alkoholtartalom a jellemző, ez nálunk nem így van, legutóbbi mérés szerint közel 13%-os a 2009es évjáratunk. Így tehát nem asztalinak mondanám, inkább csak egy igazi "háztáji vegyes"-nek.

A jelenlegi ültetvény mérete roppant kicsi: mindössze 9 sorunk van, a sorok hossza 30 méter, illetve a 10. sor éppen telepítés alatt áll. Tehát hamarosan 10 soron fogunk gazdálkodni. A tökék száma jelenleg kb. 280, ebből adódóan évjárattól, időjárástól függően, hozamkorlátozás nélkül 200-350L közötti borunk szokott lenni.

(Egyébként  blog alapötlete Kezdőszőlész blogja alapján adódott)