2010. november 17., szerda

Az első fejtés

(Egy kis tananyag borok fejtéséről)

Habár még mindig (ha gyengén is, de) forr a cucc mindhárom hordónkban, mégis arra gondoltunk, hogy kettőt össze kéne már fejteni. Így hát ma délelőtt megejtettük az első fejtést. Az új tölgyfahordóban lévő cuccot viszont nem akartuk piszkálni.

Azt terveztük, hogy a kb. 60%-ig töltött 150L-es és az egyik szintén kb. 60%-ig töltött 100L-es hordóban lévő murcit kifejtjük kádba, ott összekeverjük, majd megtöltjük a 150L-est teljesen, a kisebbet pedig annyira, amennyi lé marad.

Na ez úgy tűnt, hogy csak szép álom, mert alig akart megtelni a 150L-es hordó is, viszont még maradt 1-2 vödörnyi murci, de azzal elég ronda mutatvány lett volna "megtölteni" a kisebb hordót. Valahogy rosszul saccoltuk meg a hordók telítettségét. Így maradtunk az eredeti felállásnál, hogy a 150L-es hordót is csak úgy 3/4-ig töltöttük meg, a kisebb meg úgy félig van. A seprőt hagytuk még mindkét hordó alján, tehát nem lettek kimosva, így még picit seprőn tartjuk a dolgot. Következő fejtésnél viszont már kiszedjük amennyire csak lehet a lét, és kimossuk a seprőt mindhárom hordóból.

Említettem a harmadik versenyben lévő hordót is, a vadi új 110L-es tölgyfa személyében. Abban már eddig is elég sok must volt, tehát az majdnem tele volt, de azt most megtöltöttük teljesen az összefejtett egyvelegből 1-2 vödörrel. Így az a hordó marad így, külön kezelve, külön is lesz fejtve, nem tervezzük összefejteni a teljes mennyiséggel, szeretnénk, ha az "tölgyfás" lenne.

Volt két segítsem is, a "két jóapám". Ez némi magyarázatra szorul... szóval, baloldalt édesapám, jobb oldalt mostohaapám múlattak az új borozósarokban némi pálinka és bor társaságában (egyébként tök jó haverok). De azért segítettek is egy kicsit :)

Telefonos kép, reklamációnak helye nincs!

Én sofőrként megint csak sört ittam... alkoholmentest és gyömbért... hurrá szőlő, hurrá pince, hurrá bor! Inni ugyan sohasem ihatom kint, de azért jó, hogy van! Na, majd este munka után...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése