2013. április 25., csütörtök

Tűzrakóhely építése, 1. fázis (off topic)


Pontosabban a második, mert az első a tervezés volt (fejben).

Most már viszont megtettük a második, de az első "komolyabb" előrelépést a tűzrakóhelyünk építésében.

Mégpedig: összegyűjtöttük a kb. szükséges kőmennyiséget, ami szükségeltetik maga a tűzrakóhely, majd a körülötte lévő rész talajának kikövezéséhez.

Ilyenkor bizony nagyon jó az, hogy a telkünk nem kicsit köves területen fekszik (kapáláskor-ásáskor persze a pokolba kívánnám...), nem véletlenül települtek ide anno a "kővágók". A képen látható kövekért ugyanis NEM kellett túl messze menni, pláne nem "kőboltba" (vannak ugyebár ilyen szabadtéri telepek, ahol mindenféle természetes és műköveket árulnak horror árakon), ha hiszi a kedves olvasó, ha nem, a képen látható kövek az utolsó szálig kerítésen belül voltak fellelhetőek, így csak a talicskába kellett bedobálni őket, majd eltolni a gyűjtőhelyig. És még közel sem gyűjtöttük be az összes követ, szerintem még vagy 3-4 ilyen kupacot tudnánk összehordani. Csak hogy a méreteket érzékeltessem, a kép közepén látható két nagyobb kő mérete kb. 30x25x20cm, nyilván nem ezekből, hanem a kisebbekből lesz a tűzrakó kirakva. Ezekből a nagyobbakból valószínűleg "ülőpadot" építünk a tűzrakóhely köré (vagy csak egyszerűen egyesével lelesznek rakosgatva egymástól X távolságra, mint kis "hokedlik"). A laposabb (3-5cm magasságú) kövekből lesz pedig kirakva körülötte a talaj (a kép tetején próbaképpen elkezdtem kirakni, szerintem jó lesz). Így ha csak fű lenne, és ha sokat sürgünk-forgunk főzőcskézés közben a tűzrakó környezetében, hamar kikopna a fű és egy idő után már csak a földes-sáros talajon tudnánk csúszkálni, ami igen kellemetlen tud lenni.

Természetesen a kövek nem "csak úgy" lesznek egymásra rakosgatva, cementes-meszes-homokos habarccsal gondoltam kifugázni a tűzrakót is, meg a talajon a köveket is, hogy ne lepje el a gaz az egészet, mert az irtó ronda tud lenni és bizony extra sok pluszmelót tud okozni a rendben tartása.

1 megjegyzés: