2011. szeptember 7., szerda

Palackozás, félprofin

Na még a félprofitól is messze van, de már végre nem kalapáccsal, seprűnyéllel, falhoz ütögetéssel, hanem dugózó szerkezettel elvégeztük ma a hihetetlen, gigantikus mennyiségű 64 palackunk lepalackozását. Szóval messze még a profizmustól, de használtunk üvegsterilizálót, csepegtetőt, automatikus, egyforma szintre töltőt, és állványos kézi dugózót (köszönet a felszerelésért Sándor szomszédunknak, akinek egyébként nincs szőlője, bora, de jó kis felszerelése, dupla akkora pincéje mint a mienk, az van!). Használt üvegeket fogtunk be, mivel csak saját célra rakunk el az utókornak (igen, érthető...), és mivel a pince tele volt díszként funkcionáló, kiürült palackokkal, így valahogy sajnáltuk a darabonkénti 80 Ft-os új üveg árat. Persze, ha tudtam volna, hogy mekkora meló kipucolni, lekaparni a címkéket az üvegekről, akkor inkább spórolásba kezdtem volna már karácsonykor, hogy megtudjuk venni eme hatalmas mennyiségű új üveget. Így most van 64db teljesen összevissza üvegünk, nem csak színben, de méretben/formában is jelentősen eltérnek, és az űrtartalom sem stabil 0.75L. Találtam bizony meghökkentő darabokat is: 0.4L, 0.7L és 0.8L-es befogadó képességű borosüvegeket! Persze, lehet, hogy nem is bor volt bennük eredetileg (épp ezeken nem volt címke). Most viszont az került beléjük. Szóval, így készen az üvegek nem éppen azt a megszokott "ipari" pincés felpakolás képét nyújtják, de talán épp ez a szép benne! Persze, azért próbáltuk összeválogatni a nagyjából egyforma üvegeket, hogy egy helyre kerüljenek, különben elképesztő mozgásba kezdett volna az egész rakomány 1-1 Pinós vagy Tokajis üveg miatt.

Na most bizonyára a szomszédok otthon csak néztek, hogy egy kicsit fordítva működtem tegnap reggel, mint szokás: én nem otthonról kifele cipeltem a kiürült, itt-ott poros üvegeket, hanem befelé a lakásba az autóból. Ugyanis hazaszállítottam a kertből az összes fellelhető üveget, majd a kimosásuk is otthon kádban történt, többszöri átmosással, majd egy kicsit áztak egy kis kénes oldatban (szappan helyett). Ezután, immáron a helyszínen a pincében történt a sterilizálás (megint kén), hogy a még bent maradt esetleges szennyeződéseket is kiirtsuk. Persze, egészen biztos, hogy így sem lett minden üveg patyolat tiszta és fertőzésmentes, de bízunk benne, hogy azt a néhány hónapot, max. 1 évet úgy ahogy kibírja majd a bor bennük. Külön kénezve nem lesz a bor a palackozás miatt, egyrészt 3-4 hete volt az egész mennyiség kénezve, másrészt az üvegek mosása, sterilizálása alkalmával bizonyára maradt annyi kis kén a palackok falán, amennyire szüksége van a bornak.

Akkor most rátérek a lényegre egy kis képes beszámolóval. Tehát az alábbiak szerint történt a CsabaTanya 2010-es Szerkő Cuvée egy kisebb mennyiségének (~50L) lepalackozása.

Ez itt kérem a kiinduló pont. Felül a sterilizáló kénoldatos vízzel.
Alul a szárító-csepegtető. Hihetetlen, de ezen a cuccon egyszerre
80db üveg elfér, kényelmesen. De nekünk ugye csak 64db van, így még kényelmesebben.

Alul már néhány palack szárad.
Az eszköz lényege, hogy az üveget rá kell nyomni a kiálló kis rúdra, majd jó erősen megnyomva telespricceli az üveget belül a kénes oldattal. Amolyan gyerekjáték, mint ahogy a palackozó szett többi részegysége is.

Tamara figyeli az eseményeket.
Abban a két gyönyörű nagy szatyorban cipeltük
az üvegeket először innen haza fürdőzésre,
majd hazulról ide sterilizálásra majd feltöltésre.

 Kezd megtelni a torony. Először kételkedve figyeltük,
hogy vajon tényleg elfogja bírni, illetve tényleg
ráfér ennyi üveg a szárítóra? Jelentem kérem, hogy ráfér.
És stabilan!

 Mátét még nem nagyon érdeklik az ilyesmi
egyébként férfias dolgok. Ő még csak vígan játszott a homokozóban.
Ja, hogy hol a homok? Khmm... igen, kellett máshol javítgatáshoz
nemrég, így egy picit megcsappant a mennyiség! :) Bocs Öcsi.

Gravitáció.

Itt már csordogál, sőt mi több, csak úgy ömlik a bor az üres palackokba. Hihetetlenül gyors és egyszerű ezzel a szerkezettel a palacktöltés, ráadásul automatikusan elzár a megfelelő szintnél! Így tehát minden egyes üvegbe ugyanannyi bor kerül, nem kell tölcsérrel szórakozni. Csak be kell dugni a töltő csövét az üvegbe, lenyomni a gombócot, majd megvárni, míg megtölti a palackot, és automatikusan zárja a töltést. Utána a kihúzás előtt kézzel is zárni kell a gomb visszahúzásával a töltőt, hiszen ha csak úgy kihúznánk a palackból, akkor bizony amint levegőt kap, ömlik tovább a bor. Igen, volt, akinek sikerült is ez a baki (ugye, Laci? :>). Az a fa rekesz persze marha jó ötlet volt, üres üvegekkel még fellehetett emelni, de a teli palackokat már nem bírta volna el alul a kb. 2mm vastag faléc... így tehát kettesével (bátrabbak négyesével) cipeltük fel a megtöltött üvegeket dugózásra a pincéből.

Dugózó használati útmutatás, 1. lépés.

Először a dugót be kell helyezni a dugózó nyílásába. Nagy dolog nincs vele, egyszerűen bele kell ejteni a lyukba.

Dugózó használati útmutatás, 2. lépés.

Ezután az üveget rá kell helyezni a rugóval ellátott tányérra. Így többféle méretű üveg is dugózható, a megfelelő méretre állítja be az üvegtől függően.

Dugózó használati útmutatás, 3. lépés.

Ha bent van az üveg a helyén, jöhet a dugózás. Egyik lábunkkal rálépünk az állvány első lábára, majd masszívan fogva a szerkezet karját, első nyomásra összenyomjuk a dugót.

Dugózó használati útmutatás, 4. lépés.

Második nyomásra belemegy a dugó az üvegbe. A mélység természetesen állítható, hogy mennyire nyomja bele a szerkezet a dugót az üvegbe. Ezt az első pár üvegnél kilehet kísérletezni, utólag is rányomható a dugó, ha nem ment volna bele eléggé. Ha persze elsőre túl mélyre nyomja, akkor ciki van...

Ott van ni benne a dugó.

Szentségtörés! Asszonyi kezekben a borászati eszköz!

Csak nem tudta megállni az asszony, hogy kipróbálja eme csodálatos játékszert. Persze, első nekifutásra nem nagyon sikerült megmozdítania a kart, azért ehhez még is csak férfi kéz kell! De aztán nagy nehezen sikerült félig belenyomnia a dugót a palack nyakába! Többet nem is próbálkozott vele. Egyébként ezt a dugózót, meg a palackozó szett többi részét is mi és most avattuk fel, tehát most volt használva először, így még valóban picit eleve nehezebben mozog minden része. Szerintem idővel bejáródik, akkor könnyebb lesz vele dolgozni, de amúgy egy kézzel is könnyedén megy.

Ző'dek és barnák. Nem ipari palackozás ez kérem!
Amilyen üvegünk akadt a polcon...

Ezek itt heten... na nem a gonoszok, hanem ők lesznek majd figyelemmel kísérve.

Az átlátszó, színtelen üvegekben ugyanis sokkal jobban látszik bármi, ha idővel változna a bor állaga, összetétele. Szóval, ha valami probléma merülne fel, akkor még mindig van időnk lépni. Pl., ha túlságosan elkezd zavarosodni (kicsapódik a tejcsi), akkor max. össze lesz fejtve és megszűrjük. Bár nem hinném, hogy erre ideje lesz a palackoknak :D

Helyükön pihennek a palackocskák finom homokágyon.

 Sorakozó!

Az üvegek egyébként a pincénk kispincéjében lettek elhelyezve, ami nem túl nagy (2-3m2), de ennyi kevéske palack bőven elfér benne és még marad is hely más holmiknak. Itt szoktuk tárolni a nyáron-ősszel leszedett gyümölcsöket (alma, körte), illetve itt várja a szüretet a préselőnk állványzata, mivel itt van legközelebb (1-2 méterre) a bevetés helyszínétől, a "nagy" pincétől. Szóval, innen szinte csak át kell gurítani. Illetve nem egészen, mert tisztítás miatt mindenképp ki kell cipelni szüret előtt is, után is, de itt azért könnyen mozgatható állapotban van, közel a pincéhez.

Szóval így zajlott eme hatalmas mennyiség lepalackozása. Nagyon mókás és egyszerű dolog ez, szerintem fogunk még ilyet csinálni. Remélhetőleg palackban tovább elfog állni a bor, mintha (főleg darabon) hordóban maradt volna. Maximum a szűrés hiánya fog gondod okozni, ha már öregedik a bor. De mint korábban is írtam, ezzel szerintem nem lesz probléma, nem hiszem, hogy tavasznál tovább lesz egy szál palack is a készletből :)

3 megjegyzés:

  1. Szia Csaba!

    Ha jól emlékszem, Nálad olvastam, hogy vettél is ilyen össze-vissza, de tisztított palackokat, jó áron. Ha nem Nálad volt, akkor bocs, de, ha igen, tudnál segíteni, hogy hol lehet ilyeneket beszerezni?
    Köszönöm!
    Ádám

    VálaszTörlés
  2. Mosott és sterilizált borospalackok nagy tételben is Debrecen-Sátoraljaújhely között ingyenes szállítással raklapon vagy műanyag zsákba csomagolva.Nézd meg honlapunkat:
    http://lovastanya.info/bfo.htm

    Sok sikert: Andor

    VálaszTörlés