2012. április 21., szombat

Borászati tervek 2012-re


Arról már írtam tavaly év vége felé, hogy milyen terveink vannak a kert és a ház körül, ami nem szőlészeti-borászati jellegű.

Most viszont megpróbálom azokat a gondolatokat összeszedni, amik a borkészítést illetik.

Ha a Jó Isten is úgy akarja, akkor 2012 a kísérletezgetés éve lesz, ami a borkészítést illeti. Már amennyiben lesz egyáltalán egy fürt szőlőnk is, de legyünk optimisták, lesz. Reméljük. Ha igen, akkor a második fontos tényező a mennyiség. Elkészítettem a tőkeleltárunkat, aszerint 260 termő tőkénk van jelenleg, ami azt jelenti, hogy ha meg van a tőkénkénti 1kg termés, akkor 260kg szőlőből gazdálkodhatunk. Ez persze minimális terhelés és maximális hozamkorlátozás esetén lenne, azért több kell, hogy legyen a tőkénkénti mennyiség (1.5-2 kg), de az elmúlt néhány év tapasztalata az, hogy sok tőkénk nem hozott egy grammnyi termést sem, sőt, 2011-ben voltak tőkék, amik még hajtást sem nagyon. Ezeket idén is figyeljük, ha nem teremnek jól, akkor fejsze. De ez más téma.

Így tehát maradjunk az 1kg / tőke termésnél, aminek már nagyon nagyon tudnék örülni.

Ez azt jelenti, hogy átlagos, mondjuk úgy "normális" préselés esetén 180-185L must, abból a "seprőtlenítés" és egyebek után 170-175L kész bor lehet.

Ha "csak" ennyi szőlőnk, ill. előreláthatólag csak ennyi borunk lesz, akkor nagyon nincs mit kísérletezgetni, ez - bár a tavalyinál több, de - nem egy nagy mennyiség. Ha viszont ettől "sokkal" több sikeredne, 200-250L között, vagy több, akkor mindenképp tervezek egy kisebb játszadozást, próbálkozást.

Mégpedig azzal, hogy megpróbálkozok majd többféleképpen a must kezelésével.

A termés nagy részét a szokásos módon kezeljük majd: szüret, darálás, héjon áztatás 2-4 órát, könnyed, kíméletes préselés, hordóba juttatás.

A megmaradó kisebb mennyiséggel pedig játszok: hosszabban szeretném héjon áztatni. Ugyanis nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a különbség, lesz e jobb aroma és illat kinyerés, vagy sem.

Azzal is szeretnék kísérletezni, hogy a must egy részét tovább hagyom seprőn, mint ahogy szoktuk. Szeretném megtalálni azt az optimális állagot, aroma és ízvilágot, amit kilehet hozni maximálisan a mi kicsiny, vegyes ültetvényünkből.


Ehhez persze kell először is egy jó évjárat, megfelelő időjárás, egy jól eltalált szüret. Ez utóbbi megint csak érdekes. Ha lenne jobban időm, lehetőségem, akkor még a szürettel is játszanék, de nincs is kizárva, hogy nem lesz azzal is egy kis mókázás: jó lenne, ha 1-2 sort később tudnék szüretelni.

Egyik pellérdi szőlősgazda pincéjében ért egy igen nagy meglepetés, amikor az ő borát, borait kóstoltuk. Ugyanarról az ültetvényről, ugyanaz a fajta két hordóban teljesen mást mutatott: az egyik tételt ugyanis 2 héttel később szüretelte, a feldolgozás viszont már ugyan az volt, mint az első szüretből nyert bor esetén.

A később szüretelt bor sokkal élénkebb, fiatalosabb, "pezsgősebb" lett és valahogy jobb volt inni. Nem utolsósorban a helyi borversenyen is jobban szerepelt.


Ami még felmerült bennem, de ez már igen mikroszkopikus dolog, hogy néhány liter erejéig megpróbálok "fajtabort" készíteni. Tehát, néhány - ránézésre - azonos fajtájú szőlőt szeretnék teljesen külön szüretelni, külön áztatni majd préselni és abból (5-10L-ről beszélünk) bort készíteni. Ez persze nehéz dolog, mármint a "jó" fajtát kiválasztani. Ugyanis ami szőlőként finom és kellemes ízű, abból egyáltalán nem biztos, hogy jó bor készül. De azt hiszem tudom, hogy melyik szőlőt kell majd választanom, amiből jó bor lenne külön.

És még nincs vége a kísérlet terveknek: szeretnék a feleségemnek is bort készíteni, külön, csak neki. Ő egyedül az édes bort hajlandó meginni. Ezért arra gondoltam, hogy neki pedig kiválasztom a legédesebb, legillatosabb fajtát és szintén teljesen külön kezelve (nem spórolva a cukorral) készül majd néhány literben a "Feleség bora".

Idén tervezek kapásbort (csiger, lőre, törkölybor, stb) is készíteni, mivel van bőven hordónk, van, ami már évek óta üresen áll, legyen már benne "valami". Meg aztán meleg nyári napokon, jól behűtve, egy kis szódával nem is olyan rossz az, a maga savanykás, gyenge alkoholfokával. Versenyre persze nem kell vinni.

Hát, ezek a tervek, ehhez képest majd meglátjuk, mi sikerül. Akkor sem leszek szomorú, ha "csak" a szokásos egyfajta vegyes fehérünk sikerül...

Várok ötleteket, véleményeket, saját beszámolókat hasonló kísérletező és már tapasztaltabb olvasóimtól, szóval, akinek van saját sztorija ebben a témában (kis mennyiségben próbálkozás), ne tartsa magában!

12 megjegyzés:

  1. Szia Csaba!

    Nem vagyok tapasztaltabb :-) és éppen ezért magam is gondolkodom, hogy mivel kellene kísérletezni. Arra jutottam, hogy idén kétféle képen készítem el a boromat. Egyik feléből a teljesen hagyományos módon:
    - szüret, válogatás, bogyózás, darálás, kíméletes préselés oszt a többi a vadélesztők dolga.

    A másik felét pedig úgy képzelem el, hogy a préselés után egy borszivattyú és szűrő segítségével, a lehető legjobban átszűröm a mustot víztisztára. Aztán kap valami illatos borhoz való fajélesztőt és úgy megy erjedésbe.

    Mindehhez még annyit kell tudni, hogy én reduktív eljárással üvegballonban készítem a bort.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Mindehhez még annyit kell tudni, hogy én reduktív eljárással üvegballonban készítem a bort."

      A 35L vörösborunk nekünk is úgy készült 2011ben :) Van egy halom (12-15db) 5L-es üvegballonunk, abban erjesztettem. Remélem idén is lesz annyi kék szőlőnk, hogy érdemes legyen külön kezelve egy kis vörösbort készíteni megint. Az illóságot leszámítva nagyon jól sikerült.

      Ugyanígy tervezem a fent leírt próbálkozások erjesztését is.

      Lehet, hogy én is megpróbálok egy kisebb mennyiséget fajélesztővel.

      Törlés
  2. Mi tavaly vettünk egy 54 literes ballont. Aztán kaptunk hozzá egy ismerőstől egy 25 és egy 15 literest is. Egy 40 literes jó lenne még, hogy egyben tudjon fejlődni a bor, de talán idén ez is összejön.
    Én a hordókkal vagyok bajban, van ugyan egy 100 és két kisebb hordónk de, hogy én abba bort nem teszek az is biztos max virágföldet :-( Olyan büdösek mint a "kolera" kuka az egész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor abba inkább ne rakj semmit. Mitől lettek olyanok? Régiek? Nem voltak megfelelően kezelve?

      Nálunk most az a gond, hogy sok hordónk van és nagyok is, de mivel az elmúlt 2 évben kevés termésünk volt, így üresen állnak, ami semmiképp nem jó egy hordónak :(

      Nekünk van 1db 150L-es, 3db ~100L-es, 3db ~70L-es, 1db 80L-es, 1db 40L-es (ez nálunk is lehet, hogy virágdézsa lesz...), és a kedvencem, egy icike picike, egy 13L-es :) Ez valószínűleg eredetileg pálinkás hordó lehetett. Nagyapámék éveken keresztül ebben hozták a bort Barcs melletti kis (szülő)faluból Pécsre vonattal. Szóval sokat utazott.

      Ebből 2-3 "kérdéses" állapotú, minden évben a beléjük rakott bornak mindig lett valami apró hibája.

      Én is nagyon gondolkodom nagyobb (30-50L) üvegballon, vagy még inkább egy 80-100L-es acéltartály beszerzésén, ez utóbbi lenne talán a legjobb. Csak hát a pénz...

      Törlés
    2. Én vettem tavaly műanyag tartályokat, a kis úszófedeles 100 literes amit a nagyapámnak hoztam, 13.000 forint volt a felfújható szilikongyűrűvel, porvédő tetővel.
      Gondolom nem kell magyarázni az úszófedél előnyét. :)

      Törlés
  3. @Exian --> igen régiek a hordók, van bennük penész, meg még ki tudja. Amikor megvettük a telket már marha büdösek voltak úgyhogy én sem foglalkoztam velük. Marad a virágdézsa annak jó lesz.

    @weinbau --> ezek a műanyag tartályok mennyire megbízhatóak én kissé szkeptikus vagyok velük valahogy kiérezni az italból ha műanyagban tárolták. Bár lehet, hogy ezek a tartályok már high-tech cuccok, nem tudom.

    VálaszTörlés
  4. Mindenképpen olyan élelmiszeripari műanyagból készüljenek ami alkalmas bor tárolására. Ugyanúgy elő kell kezelni mint egy hordót, csak nem forró vízzel, elég a langyos. Plusz én csak pár hónapot tartottam bennük a bort. Ha üresek akkor pedig fontos, hogy szárazon álljanak és tető nélkül szellőzhessenek. Remélem találok lassan egy pincét Pécsett és oda akkor már hordókat is veszek. De a nyerő, ha lepalackozod a bort. ;) A legtöbb pincészet nem tölt újra a már használt palackokat, csak kidobják. Otthoni felhasználásra viszont nem olyan nagy munka, ha elkérsz 1-2 száz ilyen palackot és kimosod. A dugó és a kapszula pedig nem olyan drága már. Házibornak nem kell a 100 forintos dugó szerintem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mi már tavaly is palackoztunk, akkor csak a mennyiség felét, idén (a 2011-es borunkat) viszont teljes egészében palackozzuk, most még hordóban van. Ez a legtutibb megoldás. Igaz, utána üresen áll a hordó, de ha meg megkezdjük és darabon van a bor, akkor meg a bor látja kárát. Azért a pince elég páradús, nedves, nem hiszem, hogy pár hónap alatt kiszáradnak. Kénezve meg rendszeresen vannak, kimosva is időnként.

      Honnan lehet 1-2 száz üveget "csak úgy" elkérni? :) Én épp tegnap vettem használt üvegeket valakitől, 25 ft / db áron.

      Törlés
  5. Hmm, hát tőlünk is mindig elviszik a használt palackokat. A hordókat pedig töltsd fel vízzel és adj hozzá ként. Úgy nem szárad ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tőletek mennyiért lehet venni? Egyébként még nem láttam a blogodat, de be is raktam gyors a Kedvencek közé.

      A vízzel való feltöltéstől félek: félek, hogy belebüdösödik a víz, vagy ha kén van benne, akkor nem tud? Ráadásul a Tanyán csak ciszterna víz van, ami ugyan csapvíz tisztaságú, de még is csak esővíz, így meglehetősen lúgos lehet. Az nem baj? Mennyi ként kell ilyenkor a vízhez adni? Most még nem szeretném feltölteni semmiképp vízzel, de azon erősen gondolkodom, hogy szüret előtt pár héttel "megszívatom" a hordókat, hogy ne a mustot nyeljék majd be, mivel gyakorlatilag csontszárazak. Így jó pár liter borunkat a hordók innának meg.

      Szóval, 100L vízhez mennyi (folyékony 5%-os) ként adjak? Mennyivel célszerű a szüret előtt feltölteni őket?

      Köszi.

      Törlés
    2. Ohh, köszi. :) A kén mennyiségéről mindenki mást mond, de szerintem egy liter kell kb a törzsoldatból.

      Minket most megkértek kisebb borászattól, hogy tegyük el nekik a palackokat. Amúgy kidobjuk, szóval ha esetleg már nem kell több azoknak akik most elviszik, szólhatok. Ingyen adjuk.

      Törlés
  6. No, esővízhez csak citromsav kell és máris nem lesz lúgos. ;)

    VálaszTörlés