2012. április 17., kedd

Bacchus Borverseny - 3. rész


Az első részben beszámoltam a borok leadásáról, a másodikban a borbírálat napjáról, most pedig a Bacchus Borverseny harmadik részében az ünnepélyes eredményhirdetésről írok, mely múlthét pénteken (április 13-án) zajlott az ANK Művelődési Ház színháztermében.


A versenyt az ANK Bacchus Borklubja szervezi, amely egyben Pécs Város és Környéke 43. és a 27. Kertvárosi Borverseny.

A versenyre 90 gazda nevezett, összesen 215 bormintával. Ebből 125 fehérbor és 90 vörös, illetve rozébor volt.



Az oklevelek, emléklapok, kupák és ajándékok átadása a nem kevés nevező és bor miatt igen hosszúra nyúlott, amit persze sikerként kell elkönyvelnünk.

Én is neveztem a borunkkal, a 2010-es "Szerkő Cuvée" vegyes fehérünkkel, mely bronzérmes lett. Ez az eredmény számomra teljesen elfogadható és úgy gondolom, hogy reális is, nem vártam többet tőle, sőt.

Az első oklevél, "természetesen" kikerült
a présház falára :)

Minden bor kapott egy rövid szöveges értékelést a bírálóbizottság tagjaitól, az enyém a következőket: "Színében pirkadtság van. Fás illat, de oxidáció is + cukor!".

Ez volt a véleménye a bírálóbizottságnak, akik az én boromat kóstolták, bírálták. Úgy gondolom, hogy teljesen rendben van, nem lőttek nagyon mellé. A fás illat ugye "köszönhető" az új tölgyfahordónak, amiben majd' egy évig érlelődött a bor (ez túl sok volt), és sajnos a palackozás előtt egy rövid ideig kissé darabon is volt, ami a színproblémát okozhatta. 

Jövőre a 2011-es vegyesünket ismét szeretném megmérettetni, illetve, ha lesz 2012-ben értékelhető borunk és addigra "összeáll", akkor egyúttal azt is. Nyilván való, hogy a legizgalmasabb dolog az lehet, amikor valaki ugyanarról az ültetvényről, ugyanolyan bort ad le, de más-más évjáratúakat.


Aminek külön örültem, az az, hogy a szervezők random kiválasztottak a 215 palackból néhányat (10-12db), amiket kiraktak az asztalra a Nagyérdemű és nagyszámú közönség elé, és melyeket Pavlekovics Ferenc atya, a Szent Erzsébet templom plébánosa megáldott. Az enyém is kikerült, utólag rájöttem, hogy próbáltak olyanokat választani, amiken viszonylag szép címkék vannak, így talán megérte még is csak felcímkéznem a bírálathoz leadott 2 palack boromat :)

Ott virított elöl a "Szerkő Cuvée". Jövőre a 2011-es
borunk "Kettőhatvan" elnevezéssel fog indulni.

Az ünnepségen készült teljes fotósorozatom megtekinthető ITT!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése