2011. december 14., szerda

2012-es tervek

2012-es tervek

Hosszú hosszú agyalgatás, okfejtés, miegymás. Kizárólag erős idegzetűeknek és extra ráérőknek.

Úgy adódott, hogy múlthét pénteken kitudtam szabadulni egy kicsit egyedül a Tanyára. A gyerekek még mindig betegek kicsit, meg most valahogy tényleg úgy éreztem már, hogy egy kicsit szükségem van magányra, egyedüllétre. Valljuk be, a legjobb dolog a családdal, gyerekekkel való együttlét, de egyúttal a legfárasztóbb, legleszívóbb dolog is. Így hát kértem egy kis "kimenőt" otthon, hogy rendbetegyem a fejemet egy kis csendes szellőztetéssel, illetve, hogy rendbetegyem azokat a hordókat, amikhez már nem nyúltunk egy ideje. Így átmostam, és kívülről megtisztítottam 4db hordót. Az idő is szép volt, így minden adott volt egy kis takarításra. Legközelebb kénezni is fogom őket kénlappal, az összes többi üres hordóval együtt. Sajnos jelenleg van ilyen néhány, konkrétan 8db hordónk tátong az ürességtől és csak 1db van tele, meg néhány 5L-es üvegballon.

Hordómosás közben, mivel végre egyedül voltam, nem kellett a gyerekekre figyelni, tudtam picit gondolkodni, agyalni, hogy mi legyen jövőre. Ez így év vége felé ugyebár aktuális is szokott lenni, meg aztán jönnek azok a bizonyos új évi fogadalmak... Fogadalmakat nem akarok tenni, de pár dolgot átgondoltam.

Látva a tavalyi csapnivaló mennyiséget és a fejletlen, sokszor csak 5-10cm-esre nőtt vesszőket, már most biztos vagyok benne, hogy már a metszéssel kezdve teljesen máshogy csinálunk 2012-ben mindent. A metszés tehát változik, az eddigi ernyőműveléses megoldás nem jött be. Persze, ez nagyrészt a kevés esőnek volt betudható. Lehet, hogy egy normális, csapadékos évben szépen fejlődnek a vesszők (2010-ben pl nem volt gond), de tavaly annyira botrányos volt a fejlődés, hogy gyakorlatilag nem tudok új, szép, fejlett vesszőket leívelni. Így úgy döndöttem, hogy azoknál a tőkéknél, amelyeknél nem lehet új vesszőt leívelni, meghagyom a tavaly leívelt vesszőket, annyi módosítással, hogy a félkör ívet kiegyenesítem és amennyire tudom, hozzákötözöm az alsó vezetődróthoz. Ezután lemetszem róluk a tavaly kifejlődött vesszőket, úgy, hogy csapokat képzek, tehát 1 vagy 2 rügyre metszem vissza őket. Így reményem szerint a rügyek kifakadnak majd szépen és új hajtás-vessző indul majd meg belőlük. Egyszerűen úgy érzem, illetve látom, hogy más megoldás nincs, hiszen ezeken a tőkéken nincs olyan fejlett, újjnyi vastag szép beérett szálvessző, amit letudnék jövőre ívelni. Ahol persze van és lehet, ott újat ívelek le. De szerintem a tőkék 90%-kánál marad a tavalyi, vagy néhánynál a tavaly előtti vagy még régebbi termőalap. Ugyanis néhány tőkénél már tavaly sem tudtam leívelni új vesszőt. Eddig nem láttam hátrányát ennek, szóval bízom benne, hogy így is "megindul majd az élet". Persze van néhány olyan tőke, amiken a leívelt vessző már tavaly sem hozott érett, nagy vesszőket és nincs a tőkén olyan érett vessző, amit jövőre letudnék ívelni, ezektől picit félek, hogy jövőre sem fognak beindulni, de talán igen.

A legcélravezetőbb megoldás persze a tőkék nem csak hogy metszése, hanem drasztikus visszavágása lenne, kb. 40cm-nél lekéne vágni őket és új termőfejet képezve nevelni tovább. De ettől picit félek, szóval nem vagyok elég bátor ahhoz, hogy ezt idén-jövőre megtegyem. Várok még egy évet, aztán meglátjuk, hogy az új metszés- illetve művelésmód mennyire válik be és majd annak függvényében döntünk a teljes újraképzésről.

Amennyiben jól és nagyra fejlődnek a vesszők, akkor alapos kötözéssel fogom majd rendben tartani őket. 2011-ben erre nem volt szükség, gyakorlatilag 1db vesszőt nem kellett lekötnünk! Egyszerűen nem volt értelme. Így a metszés elvileg gyorsabb, könnyebb lesz, főleg, hogy nem kell új vesszőket leívelni, így szerintem fele annyi idő fog elmenni a metszére, mint az elmúlt 2 évben.

Ugyanakkor most felteszem a kérdést elsősorban magamban, de mivel nem tudom a biztos választ, így mindenkitől kérdezem, aki olvassa: mennyire lehet káros, termés szempontjából hátrányos egy ilyen teljes művelésmód váltás?

Hiszen most már sok-sok éve ernyő(szerű) művelésmód van, nagyapám mindig is így csinálta (minden évben új vessző leívelése).

Mennyire lehet/lesz rosszabb/jobb a már (tavaly) leívelt és visszametszett szálvesszőkből kifejlődő vesszőkből a termés?

Milyen egyéb megoldás létezik ebben az esetben, amikor nincs rendesen kifejlődött, megfelelő hosszúságú vessző?

És akkor most lássuk tételesen a 2012-re kitűzött terveket, célokat. Elsősorban magamnak írom le és szedem össze, hogy legyen egy "mihez tartás végett" 10 parancsolat. Elsősorban olyan lista ez, ami a fejlesztéseket tartalmazza, nem pedig szőlészettel-borászattal kapcsolatos dolgokról szól:

-1: azért mínusz egy, mert még idén meg KELL csinálni: vettem 2db új hajólámpát, mert a pincében jelenleg 1db (!) lámpa van csak, egy 60W-os izzóval. Ez ilyenkor, téli, borongós időben nem annyira gáz, mert kint nincs vakító fény és napsütés, de nyáron, amikor van, akkor bizony egy pár perces szabadban való tartózkodás után lemenve a pincébe gyakorlatilag vak az ember, a kinti erős fény után a benti 60W szinte semmire sem elég, az orromig sem látok olyankor. Így már nagyon időszerű volt a világítás korszerűsítése, illetve bővítése. A tervem az, hogy az egyik új lámpát a présház és a pince közti kb. 1.5 méteres tök sötét lejárón helyezem el, a másikat pedig lent a pincében a mostani lámpa mellett. Illetve a régi lámpát elviszem a pince végébe, az újat pedig az elejében fúrom fel a mennyezetre. Érdekes, mert most lehet kapni az egyik hiperben 100W-os izzót, azt hittem, hogy már nem árulhatnak ilyet, de van mégis. Talán megmaradt készlet, vagy nemtudom. Mindenesetre befogok vásárolni belőle. Jó, tudom, környezetkímélés, meg energiaspórolás, meg minden, de nehogymár azon a heti pár órán múljon. Inkább lássak jól. Az energiatakarékos "majdholnaprabemelegszik" típusú izzóktól a hajam tépem. Itt pont az a lényeg, hogy hamar legyen rendes fény, ne kelljen várni, míg feléled és elfogadható fényt adjon.

1: Maradjunk a pincénél és az említett présház és pince közti kis lejárónál: a talaj itt igen káosz, sokszor buktam már majdnem orra. Mondhatni, hiányzik néhány lépcsőfok. Lépcső helyett viszont úgy döntöttem, hogy egy kis lejtő lesz csak. Ugyanis nincs nagy szintkülömbség a ház és a pince bejárata között, alig fél méter, vagy annyi se. Mindez másfél méteren elterülve. Nem lesz gond, ha csak egy "babakocsi feljáró" lesz, annyira nem meredek, hogy megcsúsznánk rajta. Sőt. A mostani "lépcső" ezerszer életveszélyesebb. Csak még azt nem tudom, hogy miből készüljön ez a le, illetve feljáró. A legszebb persze az lenne, ha bontott téglából raknám ki. Szerintem az lesz. Esetleg úgy, hogy minden második sor tégla picit kijebb állna, így a csúszásgátlás is meglenne oldva.

2: Kettő... csipkebokor vessző...

2: Na de komolyan: a másik nagy, gyakorlatilag egész évre elegendő munkát jelentő dolog az a tetőtér lakhatóvá tétele. Ezzel együtt, vagyis ehhez kapcsolódóan a szerszámos ház (volt nyúlól) rendbetétele is megtörténne, ugyanis a jelenleg tetőtérben lévő holmikat, gépeket, szerszámokat át szeretnénk lakoltatni a szerszámos házba. Így elsőkörben ez utóbbit kell egyszer kipakolnunk, alaposan kipucolnunk, majd a tetőtérből és a most bentlévő dolgokat szépen, rendezetten visszapakolni. Így a szerszámos házikó is rendbe lesz rakva és a tetőtér is kiürül, miután eltudjuk kezdeni a felújítást odafent. Nagy dolgot nem akarunk csinálni, csupáncsak alap szinten szigetelni, valamiféle járólapot lerakni és a téglafalat eltűntetni valahogy, valamivel. Talán a gipszkarton lesz a megoldás. Amint kész a szerszámos ház, majd a tetőtér, akkor ez azt is jelenti, hogy a présház is picit fellélegezhet, vagyis ott is eltudunk kezdeni átrendezkedni. Lent a borozó sarkot szeretném továbbgondolni, illetve a nagy szerkényeket és az ágyat eltűntetni. A szekrények helyett fali polcokat szeretnék, az ágy helyén pedig egy konyhapult lenne, mellette, az ablak alatt (ahol most egy asztal van) pedig a mosogató tálca kapna helyet.

3: Jó lenne már, ha betudnánk állni kocsival kerítésen belülre. A fagyok után talán ez lesz az első dolog, amit megcsinálunk. Ehhez el kell rendeznünk a korábban beszerzett 7db betonoszlopot, azok adják majd a kocsibeálló padlózatát.

4: Visszatérve a présházhoz és a tetőtérhez: a kettő között a könnyebb járást segítendő szeretnék készíteni egy új lépcsőt a pince tetején, a jelenlegi lépcsőhöz képest épp a másik oldalon. Ennek szerkezetét még nem tudom, legjobb lenne vasból elkészíteni, de lehet, hogy betonozni kéne (vagy téglából kirakni), vagy egyszerűen csak fából. Majd még kiderül.

5: A támrendszer is itt-ott felújításra szorul, elsősorban huzalokat, de néhány oszlopot is cserélni kellene.

6: Nem kimondottan nagy vagy nehéz munka, de azért el fogunk vele szórakozni egy ideig, az biztos: kikéne már üríteni egyszer és kitakarítani a ciszternát. Ezt csak akkor fogjuk megcsinálni (főleg a kiűrítésre  gondolok...), ha tutira biztosan tudható (ez persze lehetetlen), hogy lesz elegendő csapadék. Nehogy úgy járjunk, hogy kiengedjük a vizet belőle, aztán utána meg jön egy, az ideihez hasonló száraz hónapokat tartalmazó év. Akkor aztán leshetünk víz után.

7: Ez most csak úgy eszembe jutott: kikéne pucolni a 3db madárodúnkat is, lehet, hogy ezt még idén megcsinálom. Ez amolyan zárójeles dolog.

8: Ez már inkább kertészkedéssel kapcsolatos, és úgy terveztem, hogy ebbe a tervezetbe nem veszek MOST be ilyesmit, azért még is, mert fontos: nagyon nagyon fontosnak gondolom, hogy a kert, vagyis a kerítés körül VÉGIG kigazoljam, rendezetté tegyem a szomszédos ELHAGYATOTT telkeket úgy egy-másfél méteres sávban. Ezt irgalmatlanul fontosnak érzem és még télen meg kell csinálni, vagyis elkell kezdeni, amikor még nincs nagy gaz és fű. Hogy miért fontos? Többekközött: ha körbe kell járni a telket, akkor az most gyakorlatilag egy dzsungelharcos mutatvány, minimum macséta kell hozzá, helyenként fejsze és fűrész. Márpedig a kertet körbe kell néha járni: kerítést javítani, vagy legalábbis ellenőrizni, meg csak úgy általában is jó, ha rendben van. Nem beszélve arról, hogy ha ne adj' Isten tűz ütne ki a közelben, akkor biztos, hogy százszor gyorsabban terjed át hozzánk a tűz, ha nagy gaz van, mintha csak egy kis fű. Aztán ami még baj a közvetlen nagy gazban, az ugyebár egyértelmű: iszonyatos fertőzésközpont tud kialakulni, ami átterjedhet a szőlőnkre, illetve, fizikailag is káros, ha másra nem is, a kerítésre biztosan. Néhol már-már elnyomja a gaz a kerítés gyengébb pontjait. Igaz, hogy ez a gazírtás bazi nagy meló lesz, hiszen majd' 200 méteren kell másfél méteres sávban végezni. Ennyi ugyanis kb. a telkünk kerülete körbe. Persze, csak egyszer kell JÓL megcsinálni, utána, ha minden igaz, akár már fűnyíróval, de max. fűkaszával egészen biztos, hogy gyorsan, könnyen, hatékonyan karbantartható.

9: Ide majd még kitalálok valamit.

10: az utolsó, 10. pont pedig az, hogy az első 9-et betartsuk, megcsináljuk, vagy legalábbis mindegyik el legyen kezdve. Nem kell, hogy minden be is fejeződjön. Jöhetnek komplikációk. Meg az embernek a kedve is elmegy néha. Meg az ideje se úgy jön össze. De legalább kezdjünk bele mindenbe, aztán szép lassan készülgethet minden. De ezek nem olyan "nagy" dolgok, amit nem lehetne akár már 2012-ben befejezni. Sőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése