2012. április 16., hétfő

Egy kis áskálás

Kiugrottunk tegnap (vasárnap) egy kis kapirgálásra, na meg már a gyerekekre is ráfért egy kis önfeledt rohangálás, kiabálás, amit a panelban kevésbé tudnak csinálni a szomszédok miatt. Ott csak az állandó csitítgatás, fegyelmezés megy egész nap ("hagyd abba! ne kiabálj! ne ugrálj"...), így ilyenkor, kint a kertben egy kicsit mi is pihenhetünk, még akkor is, ha olyan "kemény" munkáról van szó, mint az ásás, kapálás.

Nagyon ráfért már a sorokra egy kis ásás. Tavaly utoljára ugyan ilyenkor volt felásva a tőkék környéke, ősszel sajnos elmaradt, így sok helyen már teljesen benőtte a fű a tőkéket, így el kellett kezdeni már nagyon az ásást.

Meglepetésemre elég puha, porhanyós volt a föld, így könnyen ment, alig 1 óra alatt fel is ástam egy kemény sort. Már csak 8 van hátra... na jó, nem, egy másikat már múltkor felástam, a feleségem pedig tegnap mellettem egy felet (neki volt más dolga is), úgyhogy már csak 6 és fél sor vár ránk.

Íme a remekmű. Legközelebb még picit el kell simítani, de addig is, az eső picit ellazítja.

Így frissen, mint a csokoládé. A sorközökben idén is
marad a fű, az nem lesz felásva, csak így, a tőkék
mentén egy 3-5 ásónyom szélességben. Régen,
még Nagyapámék idejében a fű helyett mind a
sorban veteményes volt, gyönyörű zöldségekkel.
Erre nekünk nincs lehetőségünk, ahhoz sűrűbben
ki kellene járni és főleg sokkal több munka lenne.
Nem éri meg.

Tamara lányom is segített, a tavalyi
paradicsomültetvényben engedtük,
hogy kapirgáljon egy kicsit.

Sok vessző már ekkora, vagy már nagyobb hajtásokat is hozott.
Ez itt éppen picit rémisztő, ugye nem lisztharmat az a fonákos izé?!
Megvárom, míg 4-5 levél lesz a hajtásokon és megy is rögtön
a Thiovit Jet!

17 megjegyzés:

  1. Szia Csaba!

    Peronoszpora ellen nem vetsz be semmit ilyenkor még? Én Thiovit Jet + Ridomil Gold kombóval tervezem az első attakot. Talán a hétvégén vagy legkésőbb jövő hét végén.

    VálaszTörlés
  2. Hát úgy gondoltam, hogy először csak Thiovit Jettel nyomom, de lehet, hogy én is rakok bele Ridomilt. Ezek együtt, egy töltetbe keverve mehetnek? Amúgy gondban vagyok az időpont megválasztásával, mert ugye totál vegyes ültetvény, vannak tőkék, amiken még gyakorlatilag semmi hajtás nincs (éppenhogy csak rügyfakadás volt), vannak tőkék, amiken viszont már (ahogyan írtam is) 1-2, vagy már több leveles hajtások vannak.

    Te mit csinálnál a helyemben? Szórjam meg azokat a tőkéket, amiken már vannak hajtások, a többit, meg majd ha kihajtottak, vagy várjak meg egy "köztes" állapotot, amikor már minden vesszőn van valamekkora hajtás?

    Kösz,
    Csaba

    VálaszTörlés
  3. Ja és még valami: nálad milyen a helyzet, mekkorák a hajtások most? Azt írod, hogy most hétvége, vagy jövő hétvége, akkor gondolom még nálad sem túl nagyok.

    VálaszTörlés
  4. Pontosan így van. Most a hétvégén néztem, néhány rügy már kipattant, de kb 90 százalék még csak duzzadt. Az első permetezést 1-2 leveles állapotban kellene megejteni de mivel nálam is sokféle szőlő van ezért ez nem kivitelezhető pontosan.

    Ha most a hétvégén a tőkék többsége eléri az 1-2 leveles állapotot akkor megszórom az egészet akár megindult akár nem Thiovit-Ridomil kombóval, ha a többség még nem éri el akkor várok még egy hetet.

    Nem lehet ilyen vegyes ültetvényen megcsinálni azt, hogy szelektálsz. Tulajdonképp mivel én menetrend szerint permetezek 10-14 naponta ezért mindig lesznek olyan tőkék amik a fejlődésüknek más-más szakaszában vannak de emiatt nem borítom fel a menetrendet. Nyilván más lenne a helyzet ha ott élnék a szőlő közelében és minden nap rá tudnék nézni de így nem megy sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Ma is kint voltam, hát hétvégén NAGY esély van rá, hogy permetezni fogok. Elég jól megindult az élet, már szinte minden vesszőn van néhány leveles hajtás.

      És sikerült felásnom újabb két sort, hurrá :D Kezd szép lenni az ültetvény...

      Törlés
  5. Na én is elfelejtettem, a Thiovit Jet-et és a Ridomilt keverheted egymással nyugodtan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még egy dolog: most nézem a Synganta ajánlását, a Thiovit Jet és a RidomilGold mellett ajánlja még a Bravo nevezetű szert is. Azt Te szoktad használni?

      Törlés
    2. A Bravo azt hiszem engedély köteles szer így azt nem tudom beszerezni, de ahogy én értelmezem azt a táblázatot a Ridomilt vagy a Bravot kell használni akkor, tehát nem együtt.

      Törlés
  6. Aha, köszi, akkor keverek bele azt is. Ezek szerint idén is a Syngenta féle ajánlást követed? Én azt hiszem azt fogom csinálni/használni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, idén is a Syngenta szerint megyek. Még talán jövőre is. Azt hallottam hogy két-három évente célszerű lecserélni a komplett "rendszert" akkor majd esetleg kipróbálom a BASF termékeit vagy esetleg valamely más gyártóét, még nem tudom.

      Törlés
    2. Aha, értem, köszi. Én is a BASF-ot nézegettem még, szerintem én is 1 vagy 2 év múlva váltok.

      Törlés
  7. Szia Csaba!

    A képen a leveleken lévő bársonyos bevonat nem lisztharmat, hanem az adott fajtára (olaszrizling ?) jellemző természetes szőrözöttség. 5 cm-nél kisebb levelek esetén nem igazán szükséges peronoszpora ellen permetezni. Idén amúgy is viszonylag későn várható a peronosz, hiszen nem nagyon lehet áttelelő spóra. A Ridomilt és a Thiovitet egyébként lehet keverni, de nem világos, hogy ha a peronosz ellen felszívódó+kontakt szert akarsz használni, akkor a lisztharmat ellen miért csak kontakt szert tervezel. Én ekkora hajtásoknál csak Thiovitet használnék, és csak akkor, ha tavaly ősszel volt lisztharmat a leveleken (ez viszont esélyes, mert a hosszú száraz ősz kedvezett neki).

    Üdv,
    gardonyim

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Egyelőre én is csak Thiovitot fogok használni, nagy valószínűséggel most hétvégén, mert igen megindultak a hajtások.

      Lisztharmatra tudsz ajánlani felszívódó szert is?

      Üdv,
      Csaba

      Törlés
    2. Még valami: akkor ez a bársonyos bevonat esetleg elárulhatja a fajtát? :) Olaszrizlingre jellemző? Még mire? Sajnos nem tudom az ültetvényünkön lévő fajtákat, így minden segítségnek örülök, ami segít kideríteni nagyjából a fajtákat.

      Törlés
  8. Szia!

    Igen az olasznak pont ilyen bársonyos bevonata szokott lenni, de van még sok más hasonló fajta is (nem vagyok egy nagy szőlő fajta ismerő). Minden esetre nekem a képről az olaszrizling ugrott be, bár az nagyon későn szokott fakadni, nálam még biztos nincs ekkora hajtása.
    Felszívódó: triazolok (Topas vagy Bumper) és Cantus. Más
    szabadforgalmút én nem ismerek. A triazolokra könnyen rezisztenssé válhat a lisztharmat, ezért csak kontakt szerrel együtt használandók, és kettőnél többször egymásután még úgy sem. A Cantus szürkepenész ellen is hatásos, de éppen ezért baromi drága.
    Szerintem 20-30 cm-es hajtásoknál érdemes elkezdeni felszívódót használni kb. július elejéig.

    Üdv,

    VálaszTörlés
  9. Lisztharmatra még jó a Systhane, de ilyenkor még elég a kén. Peronoszpórára csak tartósan nedves és 20 fok fölötti időben kell számítani, ez ált. május közepe előtt nincs. Bőven elég akkor kezdeni a rezezést. Felszívódóban ridomil MZ (rézmentes) május végétől a virágzás végéig, a különböző fajták miatt. (A réz rontja a kötődés esélyét.)
    Üdv:
    Schubert Ádám

    VálaszTörlés