2010. november 29., hétfő

Madarak vs. szőlő


Van egy másik hobbim is a szőlészborászkodáson kívül, ez pedig a természetfotózás, azon belül is szeretem a madarakat fotózni, de elsősorban megfigyelni. Fotózást csak kevésbé tudok megvalósítani igazán, mivel a technikai felszerelésem hagy némi kívánni valót... Igaz, hogy van tükörreflexes digitális gépem (Canon 350D), meg teleobjektívem is (Sigma 55-200), de főleg utóbbi nem a csúcskategóriába tartozik, márpedig madarakat fotózni: nem érdemes jó teleobjektív nélkül elkezdeni.

De nem is ez a lényeg. Az a gondolat ötlött fel bennem, hogy "madárbaráttá" kéne tenni a tanyánkat, szívesen látnék tollas barátainkból többet.

De rögtön eszembe jut az is, hogy a madár bizony szereti a szőlőt. Vajon mennyire jó párosítás a kettő?

Szeretnék madárodúkat is elhelyezni, hiszen elkészítettem kb. 2 éve vagy 10db-ot is, amelyeket még nem sikerült elhelyeznem sehol. Az odúknak köszönhetően akár több családnak is költő- és lakóhelyet tudnék biztosítani évről évre. De megint csak a kérdés: mennyire látná kárát a szőlő a repülő barátainknak? Meg egyáltalán, mely fajták kedvelik különösen a szőlőt? Eddigi megfigyelésem szerint elsősorban cinkék és fakopáncsok fordulnak elő (a kopáncsok előszeretettel kopogtatnak a nagy tölgyfáinkon élelem után kutatva).

Persze tudom, ha egy kert madárbaráttá van téve, azaz van télen is eleség és búvó-, illetve költőhely, akkor bizony olyan fajták is megtelepedhetnek, amelyek addig be sem tették a lábukat, vagy szárnyukat a területre.
Szívesen fogadok tanácsot, tapasztalatot madár vs. szőlő kérdésben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése