2010. december 7., kedd

2010 Bortermelője: Légli Ottó

(Metropol.hu)


A Balatonboglári borvidék egyik meghatározó termelője, Légli Ottó vehette át az Év bortermelője díjat 2010-ben. A díjat huszadik alkalommal adta át a Magyar Bor Akadémia az arra leginkább érdemes borásznak.


Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia főtitkára a díjátadó ünnepségen elmondott expozéjában a borszakma Kossuth-díjának nevezte az elismerést, amely arra utal, hogy húsz év után is – sőt egyre inkább – rangja van ennek az elismerésnek.

A díj azért is fontos, mert itt nem egyetlen évjárat esetleg kiugróan magas színvonalú borát díjazzák, hanem egy egész életpályát. Légli Ottó évek óta eséllyel pályázik a címre, most valóra vált egy régi álma, az Év bortermelője lett.

A választás menete

Első körben a Magyar Bor Akadémia közel nyolcszáz szakmabelit és borkedvelőt kér fel arra, hogy nevezze meg a díjra leginkább érdemesnek tartott borászt. Az öt legtöbb szavazatot kapott termelő közül végül az akadémia tagjai választják ki, hogy ki viselheti egy éven keresztül ezt a megtisztelő rangot.

 A nyertes és a többi jelölt

A jelöltek voltak:
Áts Károly – Tokaji borvidék
A világörökség részét képező borvidék egyik meghatározó borásza. Kezei alól aszúk, késői szüretelésű édes borok és száraz tételek is kerültek már ki. Borai vitathatatlanul élményszámba mennek.

Dúzsi Tamás – Szekszárdi borvidék
A szekszárdi termelő nevét sokan – persze nem véletlenül – a „modernkori” hazai rozékészítés történetével és fejlődésével kötik össze. De feltehetnénk a kérdést, hogy mit ér egy szekszárdi borász, ha nincs egy valamire való vörösbora? Természetesen Dúzsi Tamásnak is van, méghozzá nem is akármilyen. A jeles eseményre egy 2003-as Görögszóval érkezett, amely bizonyította a termelő és a borvidék potenciálját is.

Gálné Dignisz Éva – Kiskunsági borvidék
Talán sokan furcsállják, hogy egy alföldi régióhoz tartozó borvidék termelője hogyan kerül egy tokaji, egy szekszárdi jelölt mellé? Az kétségtelen, hogy maga a termőhely szempontjából nincsenek egy ringben, ugyanakkor, ha valaki kóstolta boraikat, az tudja, hogy szépen elkészített, díjnyertes tételekről van szó. Ezek a borok frissek, a gyümölcs összes aromájával és üdítő zamatával.

Légli Ottó – Balatonboglári borvidék
Mottóm a tisztesség és természetesség. Aki hozzánk betér, annak ingerekben gazdag, izgalmas, egyedi élményeket ígérek. Abban bízom, hogy vendégeink számára is nyilvánvaló lesz, hogy milyen elvek, értékek alapján élünk, gondolkodunk, hogyan dolgozunk, gazdálkodunk. (Légli Ottó)
 
Légli Ottó hosszú évtizedek óta készíti borait a természet értékeit szem előtt tartva. A borvidék már évekkel ezelőtt bebizonyította, hogy komoly, elegáns és rendkívül gyümölcsös borai a fogyasztók és a szakma elismerésére is számot tarthatnak. Légli Ottó a jeles eseményre egy dűlőszelektált chardonnay-val, a Landorddal érkezett. Jelentősebb szőlőültetvényei Szőlőskislak és Szőlősgyörök hegyközségekben találhatóak, olyan kiváló dűlőkben, mint a Landord, a Banyászó vagy a Gesztenyés. Törekvése, hogy visszaadja a borokban a terroirt (termőterület - talaj, klíma, fajta és hozzáadott emberi érték), abszolút tetten érhető. Megfogalmazása szerint a szőlő gondozása alapozza meg a jó bort, a szőlősben szinte minden eldől.

Vida Péter – Szekszárdi borvidék

Vida Péter nevét sem kell bemutatni a borkedvelőknek. Borai évek óta a magyar élvonalban szerepelnek, La Vida nevű válogatássorozata pedig igazán szépen mutatja Vida Péter és Szekszárd harmonikus és gyümölcsöző kapcsolatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése