2013. január 22., kedd

Élet-jel

Szeptember 3... ekkor írtam utoljára posztot. Ekkora kimaradás még talán sohasem volt a blog életében. Ennek három oka volt/van mostanság: időhiány, időhiány és egy kis időhiány. Az élet úgy hozta, hogy más dolgokra kellett időt szentelni, így nem maradt idő, energia bejegyzést írni. A szőlő persze nem volt elhanyagolva, de munkálatokra is kevesebb idő jutott, de a szükséges dolgok elvégeztetettek: a bor a hordóban érlelődik. Igen, sajnos A hordóban, nem pedig a hordóKban. A 2012-es borunk olyannyira elfért 1db hordóban, hogy még pótolni is kellett leforrás és az első fejtés után a 2011-esből 26L-nyit. Ez van.

Ez a bor továbbra is "különlegesség" lesz. Színe ugyan azért sokat világosodott, de kb. olyan árnyalata van, mint egy jó 25-30 éves Tokaji Aszúnak. Setét aranybarna. Ez ugye azért lett ilyen, mert egybe szedtük a vörös szőlőt a fehérrel, és hát a vörös szőlő igen nagy arányban volt jelen, és 3-4 órát ázott héjon, így jelentősen megfestette a bort. De érdekes, mert még sem rozés beütése van (tehát nem rózsaszínes), hanem ahogy írtam feljebb, "szép" aranybarna.

Igazából meg is lepett, hogy "csak" ennyire lett sötét és hogy nem lett pirosas, mert szüretkor a must olyan szinten SÖTÉT vörös volt, hogy nagyon. Azt hittem, hogy vörös, vagy legalábbis egy jó siller bor lesz belőle. De azért annyira még sem "tapadt meg" a színe a vörösnek.

Íze a bornak egyébként érdekes. Van benne valami furcsaság, amit nem tudok hová tenni. Nem mondom, hogy kimondottan kellemetlen, de azért tökéletesnek sem ítélném. Biztos, hogy valamelyik szőlőnktől/ből ered ez a furcsa, meghatározó, jellegzetes íz, de sajnos még nem jöttem rá, hogy melyik szőlő lehet a "bűnös".

Várok jelentkezőket kóstolásra, kellene segítség a megállapításban, hogy vajon mi érezhető a boron :)

Egyébként már a 2011-es borunkban is jelen van ez az íz, de sokkal kisebb mértékben, abban a borban - főleg ennyi érés után - kimondottan tetszik nekem. De a 2012-esben még nagyon erőteljes és túlontúl meghatározó és elnyomja a többi ízt, aromát, már ha van olyan.

Hogy a teendőkről is írjak: hamarosan neki kell állni - majd metszés után persze - egy kis támrendszer renoválásnak, mert van pár fa oszlop az alsóbb sorainkban, amik megadták magukat és talajszint felett eltörtek. Cserére szorulnak, bár vannak olyanok, amiket szerencsére még tudunk lejjebb rakni, miután ki lett ásva a beletört rész.

Mindezek előtt viszont lesz egy lemosópermetezés, majd utána egy metszés. Ez utóbbit teljesen máshogy tervezem idén, mint az előző 2-3 évben: valószínűleg idén nem ernyőre metszem a tőkéket, hanem a jelenlegi leívelt és lekötözött vesszőket meghagyom és a 2-3 csapra metszem a tavalyi hajtásokat. Ezt a tanácsot kaptam azzal kapcsolatban, hogy vajon miért olyan kevés évek óta a termés. Egy görcsönyi szőlősgazda javasolta, hogy próbáljam meg így, hátha az idősebb vesszők jobban és szebben teremnek. Szerinte elég, ha 2-3 évente fiatalítom meg a tőkéket teljesen új leíveléssel. Hát, majd meglátjuk, mivel ennél kevesebb termés, mint ami az elmúlt 2 évben termett sehogy nem lehet szerintem, így nagy veszteség nem érhet, ha netán nem jön be a dolog... akkor legalább tudni fogom, hogy a tőkéink ENNYIT tudnak.

4 megjegyzés:

  1. Nem rossz próbának, ez kb olyan mint a kordonkaros rendszer, mert ugye ott is ugyanígy metszünk, csak nem ernyőszerűre van elhajtva, hanem egyenesen elfektetve.

    Én vállalkoznék a kóstolásra :-)

    VálaszTörlés
  2. Oké, szuper, akkor legközelebbi "bevásárlásnál" adok egy mintát :) Bár, jobb lenne majd akkor, amikor már tényleg "kész", derítés, palackozás után. Majd összehozzuk.

    VálaszTörlés
  3. Mi például idén kezdtük átalakítani az egész ültetvényt kordonról guyot-ra az egyenletesebb termés miatt. Ha idén esik egy kis eső nyáron, akkor már azért ne hasonlítsd össze a termés mennyiségét a tavalyival. :D

    VálaszTörlés
  4. HELÓ CSABI ÉN IS SZIVESEN MEGKOSTOLNÁM A BORODAT , CSAK HÁT A TÁVOLSÁG , GYŐG- PÉCS... különben én is áttálltam az egyes tőkés--gyalog-- művelésre, mivel kb 15 féle szölőm van, főleg csemege, bornak meg olaszrizlinget vásárolok itt a pannonhalmi borvidéken. JÓ BORÁSZKODÁST , TI MÉG FIATALOK VAGYTOK. TÓNI BÁ. A SASZLÁS GYŐRBÖL.

    VálaszTörlés