2012. szeptember 3., hétfő

Szüret 2012



Ez a bejegyzés olyan rövid lesz, mint maga a szüret volt.

A Siralmas mennyiség mellett örömkönnyeket hozó must cukorfok lett. Tavaly 160L borunk lett kb. 18-as cukorral, lett külön egy kis vörösborunk is, idén egybe szedtünk mindent, mert már előre tudható volt, hogy igen kevés lesz a bor.

Ez sajnos így is lett: szinte csak jóindulattal lett meg a 100L must, így mire "kész lesz a bor", szinte biztos, hogy a tavalyiból is kell "tuningolnunk", hogy megtudjuk telíteni a 110L-es hordónkat (hiszen a seprő is csökkenti a mennyiséget, na meg a száraz hordó is szereti a bort inni...). Ugyanakkor a mustfokoló szemet és szájat gyönyörködtető értéket mutatott: 21MM-et mértünk, ízre csodálatosan édes, zamatos. Egészen biztos, hogy "tartalmasabb" lett, mint tavaly.

Mivel egybe szedtünk mindent és volt egy jó 3 órás héjon áztatás, bizony, meglehetősen pirosas lett a must. Gyakorlatilag egy laza rozét sikerült szerintem összehoznunk. Hogy ebbõl mi lesz, azt még nem tudom, de szinte biztos, hogy egy kicsit sötétebb árnyalata lesz a majdani kész bornak, legalábbis most úgy tűnik nekem nagyon. Mindegy, azt hiszem, hogy rozé vagy siller még sohasem készült mifelénk :)

A kevés mennyiség nem csak nálunk probléma, most, a nagyipari szüretszezonban egyre több borász ismerős számol be jelentős károkról. Egyik villányi ismerősöm pl. azt panaszolta, hogy legalább 75%-kos kára lett a kékfrankos ültetvényén és szerinte az egyész villányi régió összességében elszenvedett legalább egy 60%-kos terméskiesést. Állítólag a Kopár is elfagyott szinte teljesen.

Nálunk ennél rosszabb ugyan "kicsit" a helyzet, megkéne lennie még rosszabb években is az 500L bornak, de nálunk több negatív tényező befolyásolja a termést rossz irányban.

Reméljük rendben lezajlik a forrás és akkor valami igazán külölegesség születhet ebbõl a még furcsán pirosas mustból. Egyelőre nem tudom, hogy beindult e a forrás, szombaton szüreteltünk és legközelebb csak kb. vasárnap tudok kimenni megnézni, és meghallgatni, mert remélem, hogy addigra már zajos forrás lesz, ami szabad füllel is jól hallható már "messziről".


2 megjegyzés:

  1. Szia Csaba!
    Már régóta olvasgatom a szőlőműveléssel illetve a borkészítéssel kapcsolatos blogokat és a tiéd különösen szimpatikusnak tűnt. Egyrészt folyamatosan frissített, követi az aktuális tenni valókat, másrészt hasonlóság van az én „pincészetemmel”, az enyém is amatőr. Viszonylag kis területen és kevés gyakorlattal próbálok én is elfogadható eredményt elérni. Kőszegtől kb. 6km-re fekvő csömötei hegyen (Lukácsháza) az Alpok hegyvidék aljánál fekszik ez a kis szőlőbirtok. Sajnos nem saját tulajdonom. Unokabátyám betegsége (láb amputáció) miatt nem tudja művelni, de nagyon ragaszkodik hozzá, ezért elvállaltam, hogy megtanulom a dolgokat és megpróbálok jó szőlősgazda lenni. Hozzáteszem ez idáig nem is érdekelt, féltem is tőle nagyon, de mára már teljesen beleszerettem. Most a 3. év szürete előtt állok. A lakóhelyemtől nincs messze, kb. 2 km, naponta előfordul, hogy 3-szor is kiszaladok (motorral, autóval, biciklivel), hacsak egy fél órára is. Az egész kb. 450 tőke, ¾ rész vörös, a többi fehér. Jelenleg a szüret előkészületeivel foglalkozom, pincetakarítás, hordó áztatása, tisztítása. Ezen a részen viszonylag későn van a szüret, bár a tavalyi és úgy néz ki most is 2 héttel korábban lesz. Én szeptember 22-én szeretném leszedni, de akkor mindent. Sajnos a cukorfok nem szokott magas lenni, ha a 16-t eléri már örülünk, talán az idei rácáfol. Nem írok többet, nem akarok hosszú lenni, majd még lesz rá mód és képeket is küldök. Üdv. későnérő

    VálaszTörlés
  2. Érdemes lett volna venni egy kis szőlőt. Az a 110 liter bor hamar el tud kopni. :)
    Amúgy az a 21 fok az szerintem pont jó. Mi nem tudom mit csinálunk a 26 feletti tételekkel... 17-es alkohol. :/

    VálaszTörlés