2011. szeptember 5., hétfő

Jelenlegi állás és palackozás

Először is: nagyon megcsappantak a hozzászólásaim, az egész augusztus új bejegyzés nélkül telt el. Ennek több oka is van, túl vagyunk egy elég fárasztó lakás kifestésen, meg sok munka is volt, de a fő ok az, hogy igazából nem is volt olyan munka a szőlővel, amiről érdemes lett volna írni. A szőlő el van magában, gyakorlatilag a permetezésen kívül semmi teendőnk nem volt hosszú időn keresztül.

Most viszont lassan itt a szüret. Max. két hétben gondolkodunk, de igazából holnap fog eldőlni a szüret pontos időpontja. Holnap ugyanis lesz ismét próbaszüret (már volt egy, részletek mindjárt), most a sav lesz beméretve.

Az első próbaszüretet szombaton csináltuk, akkor a cukorfokot mértük be, mert azt házilag is megtudjuk csinálni. Cukorral idén nem lesz gond. Szombati mérés alapján 17-es a cukor a teljesen vegyes ültetvényünkön. Csak összehasonlításképpen: tavaly 15-16os volt szüretkor a cukor, szeptember végén! Tehát cukorral már most sokkal jobban állunk, mint 1 évvel ezelőtt a szüret napján.

Ugyanakkor a sok napsütés következtében esélyes, hogy a sav kezd nagyon eltűnni, így most ez nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan is állunk jelenleg. Nagyon reméljük, hogy még nem késtünk el, szerintem az a legesélyesebb, hogy a hétvégén szüretelünk, de majd holnap, ha bemérettük a savat, akkor tudjuk majd kitűzni a szüret napját.

De hogy a bejegyzés címére is rátérjek: mivel itt a szüret ideje hamarosan, gondoskodnunk kell a tavalyi "Szerkő Cuvée" borunk palackozásáról. Az a bor tavaly vásárolt, első használatos hordóba került, így még idén is szeretnénk, ha az új borból is kerülne bele, így a jelenlegi tartalmát le kell palackoznunk, hogy üressé tudjuk tenni. Illetve, a palackozás amúgy is szükséges, hiszen már nem kívánatos, hogy továbbra is hordóban maradjon a bor. Ugyanakkor nem tervezzük az egész hordó (~100L) palackozását, nagyjából csak a felét szeretnénk üvegben tudni, a maradék az megy másik hordóba, vagy 5L-es üvegballonokba, majd még meglátjuk.

Így a holnap délelőtt palackozással fog telni. Sanyi szomszédunktól kölcsönkapjuk a teljes palackozó felszerelését, ezért hála neki ezúton is. A szett a következőket tartalmazza: sterilizáló az üvegekhez, 80db-os csepegtető, szárító, automatikus töltő-adagoló, ami minden palackba ugyanannyi bort enged, és egy karos-állványos dugózó, amivel gyerekjáték a palackok lezárása. Ehhez ma meg is vettem a 60db új dugót. Igen, ebből is látható, hogy nem ipari mennyiségben palackozunk, mindössze kb. 60db palack fog készülni, ami nagyjából 45L bort jelent. Ebből kb. 10 palack el lesz téve hosszabb időre (max. 2 év), 2 palack pedig a tavaszi Pécsi Borversenyre. Igen, benevezzük a borunkat, mert tavaly kaptam a főnökeimtől, hogy miért nem neveztem a borommal :) Ugyanis abban az intézményben dolgozom (erről már volt szó a verseny idején), ahol a megmérettetés zajlani szokott.

Ha sikerül, és lesz rá idő, akkor lesz kis képes beszámoló a palackozás menetéről a héten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése