2011. január 10., hétfő

Thummerer Bertram - Egri cuvée 2007


Eddig három termelő borát mutattam be blogomban, most itt a negyedik. Az előző háromnál is könnyen rálehetett jönni, hogy nem a csúcskategóriából válogatok. Nincs ez másként most sem. Ennek roppant egyszerű oka, okai vannak: egyrészt, anyagi okok miatt nem engedhetek meg magamnak jelenleg komolyabb borokat, ajándékba sem igen szoktam kapni "prémium" kategóriából, mivel nem nagyon mozgok "olyan" körökben. A másik ok, hogy szeretném összegyűjteni azokat a borokat, amelyeket akár mindennapokra is könnyen, olcsón belehet szerezni egyszerű földi halandóként. A lélektani határ nagyjából 2.000 Ft, bár inkább alatta, sőt, sokkal inkább 1000 Ft környéki borokat próbálok beszerezni és onnan mazsolázni.

A mostani jelöltem Thummerer Vilmos Bertram Egri Cuvée-je lett, abból is a 2007 évjárat. Több helyen néztem, volt, ahol 1200 Ft felett kínálták (nem épp legjobb ár), volt, ahol normál esetben 900 Ft-ért hozzá lehet jutni, de épp, amikor én ott jártam, le volt akciózva 640 Ft-ra, ami már több, mint szuper ár érte. Már bánom, hogy nem vettem meg mind a három még polcon (illetve akciós rekeszben) lévő darabot. Ebből tehát már érzékelhető, hogy pozitív véleményem van a borról. Anélkül, hogy mindenféle virágokat és fűszereket sorolgatnék, röviden csak annyit, hogy nagyon kellemes, mondhatni egyszerű, de annál intenzívebb illata van, nincs benne semmi zavaró, "oda nem illő" dolog. Ízében is hozza az egyszerű selymességet, bántó savnak nyoma sincs, inkább az alkohol dominál, de az sem zavaró. A fahordós érlelés minden előnye meg van benne. Pontozni én nem szoktam, így most sem teszem, egyszerűen csak: tetszett, és bízom benne, hogy ma este is még tetszeni fog, mert még vár rám pár pohárnyi mennyiség.

4 megjegyzés:

  1. Azóta már nagyon bánom, hogy nem vettem meg nagy hirtelen mind a három palack polcom lévő Bertramot 640ért, mert többször néztem, és nem találom 1200 Ft alatt sehol. Ez nem olcsójánoskodás, de hát azon az (akciós) áron tényleg nagyon korrekt tétel volt... :)

    VálaszTörlés
  2. Jól elbeszélgetek magammal, sebaj: a hétvégén vettem ismét egy palackkal, mert ismét sikerült 1000 alatt hozzájutni (na, persze nem vagyok "olcsójános", amúgy is megvettem volna). Ezúttal 2006ost sikerült kifognom, talán egy "ponttal még jobban is ízlett", mint a 2007-es. Igaz, nehéz így utólag visszaemlékezni, de ez most valahogy jobban ízlett.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is régóta kedvencem a fenti cuvée. 640-ért ajándék volt. Nem lett volna szabad otthagyni. :) Szoktam drágább borokat is inni, de egyelőre számomra jobbat, csak a 3-5000 Ft-os kategóriában találtam. Egyszerűen imádom.

    VálaszTörlés
  4. Tényleg kellemes! Én épp egy 2008-asat hörpintgetek.

    VálaszTörlés