2010. december 21., kedd

Lélekben már metszek

Bár még bő 1.5-2 hónap vissza van a metszésig, már most sokat agyalok és gondolkodok rajta, hogy hogyan is fogom megvalósítani. Mint ahogyan azt korábban már írtam, a 2010es év volt az első, amikor életemben először teljesen egyedül végeztem a tőkék metszését, ezért egész biztos, hogy sok tőkét bizony elszúrtam, vagy legalábbis kevésbé jól metszettem meg, ami miatt nem eléggé, vagy egyáltalán nem termett, bár ilyen azért kevés volt (főleg, ha azt nézzük, hogy a 200L bormennyiségünk még a rossz évjárat és a kezdő metszéstudományom ellenére is jónak mondható). Mindenesetre kisebb-nagyobb hibákat azért vétettem, így a 2011es metszésnél ha lehet, még jobban szeretnék majd odafigyelni, hogy a lehető legjobban sikerüljön kiválasztani a termővesszőket, illetve a jövő évi termést biztosító termőalapokat.

A metszés mód nagyapám gondos munkájának köszönhetően a sok-sok év alatt már kialakult, ezen nem is szeretnék változtatni, meg nem is nagyon kell.

Úgy 80-85%-ban ernyőműveléssel vannak megoldva a tőkék, kevés (15-20%) guyot társaságában, bár azok is eléggé ernyősek, ha lehet ilyet mondani. Valahol az ernyő és guyot között.

Legnagyobb gond a tavalyi metszésemnél és termővessző kiválasztásomnál az volt, hogy sok tőkefejnél olyan vesszőket választottam ki, majd kötöttem le a drótokhoz, amelyekből már akkor látni kellett volna, hogy nagy valószínűséggel nagyon gyatra termés, vagy egyáltalán nem lesz termés rajta. Magyarul, sok be nem érett vesszőt választottam, melyeknek terméshozama minimális vagy nulla volt. Idén erre jobban odafigyelek már, nagyapám megmutatta, melyek azok a vesszők, amelyekkel biztosan nem szabad próbálkozni.

A másik, amire szintén jobban oda kell majd figyelnem, az a termőfejek alakítása, vagyis nem mindegy, hogy honnan és melyik vesszőt választom ki termővesszőnek, és hogy hol készítek biztosítócsapokat, és hogyan.

Íme egy rövid, de tartalmas és jó videó az ernyőművelésről:


(c) edenkert.hu

Az ernyőművelés egyfajta [tőkeművelés]?i forma. Könnyen megtanulható, metszése egyszerű. Vannak elsűrűsödésre hajlamos szőlőfajták, amelyek sok hajtást nevelnek, ezeknél alkalmazzuk ezt az eljárást. Nevét az ernyő formájáról kapta, miután a törzsből két irányba szétágazó hosszú szálvesszők ernyőszerű formát produkálnak.

 

Módja: 140 centiméter magas törzset nevelünk, házi kertben azonban ez általában csupán 80-100 centiméter. Ezután kiépítünk egy három emeletes huzalos támrendszert, melyen egy kartartó-, egy segéd- és egy hajtástartó duplahuzal kap helyet. A 30-50 centiméter magasan levő kordonhoz rögzítjük a szálvesszőket, általában 2-4 darabot, miután kissé megropogtattuk, elkerülve ezzel annaka veszélyét, hogy a visszahajtás közben letörjük. Az új hajtásokat pedig a duplahuzal között neveljük, ami 160-200 centiméter magasságban van kifeszítve.


(c) vinopedia.hu

És egy kis aktuális infó, metszésen kívül: mint legutóbbi bejegyzésemben írtam, nagyon szépen letisztult egy hét alatt a borunk. Azóta alaposabb kóstolás is megvolt: ígéretes az íze, bár még van mit fejlődnie, de nekünk eddig ízlik. Még csak az új hordóban lévő bort kóstoltuk, a másik, öreg 150L-esben lévő még hátra van, erre holnap délután kerítünk sort.

5 megjegyzés:

  1. Ugyanezt csinálom én is :-) fejben már legalább tízszer megmetszettem a tőkéket, kimegyek a szőlőbe csak sétálok és bámulok meg nézem, hogy majd mit hogyan fogok csinálni. Az asszony persze nem érti hogy mit nézegetek rajt ennyit - a múltkor meg is kérdezte, hogy csókolgatni is szoktam a szőlőt ? :-) -

    Szóval megértelek, nekem is a 2010-es év volt az első metszésem csak alacsonykordonos a szőlőm, illetve most majd még néhány bakművelésű tőkével is próbálkozni fogok majd.

    Azért majd számolj be ha lehet részletesen képekkel, a metszésről nekem nincs guyot és ernyős szőlőm de érdekel a téma.

    üdv
    Sanyi

    VálaszTörlés
  2. Szia Sándor! Igen, én is járkálok fel, s alá a sorok között, feleségem szintén legalábbis úgy néz, mint ha marslakó lennék :) Pedig ő tanulta is ezt a szakmát, de nem dolgozik benne, így őt egyedül csak a szüret köti le, azt viszont szereti csinálni.

    Rendben, lesz képes beszámoló, mindenképpen. 1-2 tőkén bemutatom majd "előtte és utána" módon a műveletet. A blogom létrejöttében nagy szerepe volt Kezdőszőlész blogjának, ő hónapokon át mutatott be "Sára és Béla" (ha jól emlékszem) neveken két tőke életét. Lehet, hogy csinálok valami hasonlót én is :)

    Ha lehetőség lesz rá, talán egy rövid videót is készítek, ámbár a fenti videó szinte felülmúlhatatlan, és szakavatottabb kezek is végzik a metszést. De csak úgy a magam szórakoztatására talán készítek 1-2 felvételt :)

    VálaszTörlés
  3. Még annyit, hogy ma délután megyünk ki a telekre (kóstolóért az Újborból), úgyhogy ma is járkálás lesz és tervezgetés... :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó tudni, hogy mások is járkának és nézegetik a szölőt, mint mi. A férjem kérdezi, hogy látok-e már valamit. Én még csak a káoszt látom, és ezen nevetünk. Szerencsére az interneten elméletben sokat lehet tanulni, remélem gyakorlatban sem követünk el túl sok hibát a szölő metszésében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Névtelen"!

      Én sok hibát elkövettem, ezekről írtam újabb bejegyzéseimben. Vannak fajták, amelyek nem szeretnek bizonyos metszésmódot, így nem mindegy, hogy hogyan van metszve. Aztán kinek melyik mód tetszik, az sem mellékes. Én szeretem a cikkben említett ernyőművelést, de sajnos vannak tőkéim, amiknél nem tudom minden évben megcsinálni, mert egyszerűen nem hozott a tőke megfelelő vesszőt, amit le tudnék ívelni. Így ezeket a tőkéket már átállítottam kordonos módra, amennyire tudtam. Jobban is termettek, mint az előző években, amikor túl gyenge, vékony vesszőket íveltem le ernyőre.

      Törlés