2010. december 30., csütörtök

Kéneztem

Hétfőn megejtettem a kénezést, reggel 8tól du. 1ig a pincében és a házban dolgozgattam.

Amit sikerült elvégeznem: a 4 jelenleg üres hordónk kénlapos kénezése, bár az egyiket (vörösboros) nem sikerült egyszerűen lekéneznem. Akárhányszor a nyíláshoz értem az égő kénlappal, azonnal elaludt. Talán kevés volt a levegő benne? Vagy valami hordóhibára vagy betegségre utal ez a jelenség? Még nem találkoztam ilyennel. Mindenesetre próbálkoztam azzal is, hogy levegőt pumpáltam a hordóba, és így próbáltam beengedni lassan a kénlapot, de az eredmény változatlan volt: minden próbálkozás kudarcba, láng elhalásba fulladt. Ötlet, javaslat?

A másik 3 hordóban szépen leégett a fél szelet kén, illetve a legkisebb (kb. 20-25L-es) hordóban csak egy negyedet égettem el.

Ezen kívül törzsoldattal is kéneztem, mégpedig az újborunkat, ami 2 héttel ezelőtt lett fejtve (seprő eltávolítással egybekötve). Sajnos akkor nem tudtuk kénezni, ezért lett utólag most. Két hordónkban van újbor, a 2010es évjárat úgy hozta, hogy összesen durván 250L borunk lett (egy 140L-es és a vadi új 110L-es hordónk telt meg, oly módon, hogy a nagyobbikba kellett úgy 20L-nyit töltenünk a 2009es borunkból).

Az újbort úgy kéneztem, hogy 50-es szintre menjen kb. fel, ezért a 140L borhoz 3dl, a 110L-eshez pedig 1.6dl 5% törzsoldatot adagoltam (előzetes kénszint bemérés után), olyan módon, hogy mindkét hordóból kivettem 2 vödörnyi mennyiséget, és abban osztottam el fele-fele arányban a kívánt mennyiséget, abban elkevertem és úgy töltöttem vissza a hordókba a kénezett bort. Utána még picit felkevertem egy pálcával a hordó teljes tartalmát is, ez azért is jó, mert így a finomseprő tartalma is felkavarodott egy picit, ami egy kis "üzemanyagot" szolgáltat a még működésben lévő almasavbontó bacik számára (bocs, nem túl szakszerű a leírásom, de ennél jobban nem értek hozzá :>). Ez ugyan nem biztos, hogy működik még a borunk esetében, mivel kénezve lett és a hőmérséklet is drasztikusan lecsökkent (10 fok alá). De talán nem árt neki.

Kénezésen kívül foglalkoztam még az egyik 40L-es kis hordóval, amit nagymamámék pincéjében találtam, és valószínűsíthető, hogy jó 20 éve nem volt használva. Két ilyen kis hordót találtam még tavaly, az egyik eddig reménytelennek tűnik, ez, amivel hétfőn próbálkoztam, még ad némi reményre okot.

A gond velük eddig egyes egyedül az, hogy rettenetesen kiszáradtak, ezért eresztik magukból a beléjük töltött vizet. Már többször próbáltam forróvizes stressznek kitenni őket, az egyik utána ideig-óráig jól tartotta a vizet, a másikból ez után is ömlött a víz kifele, orrán-száján.

Illetve, mindkét hordót áztattuk vízben, hátha úgy megszívva magukat jók lesznek. Hétfőn tehát az egyiket teletöltöttem vízzel (forróvizes mosás után), hétvégén kimegyek, aztán akkor kiderül, hogy mennyi víz maradt benne. A terv az, hogy ha már jónak tűnik (nem ereszt folyadékot), akkor valamivel (még nem tudom mivel) kikéne deríteni, hogy milyen a hordó belső állapota. Újbort nem szívesen töltenék bele, nehogy tönkretegye. Olcsó bort lehetne valakitől ugyan vásárolni, és annak alakulását figyelni, de ha meg jó a hordó, nehogy a rossz bor tönkretegye :) A másik ugyanakkora társa szerintem virágdézsa lesz, már nincs kedvem, erőm, időm azzal is szenvedni. Örülök, ha ez az egy megmenekül. Mindenesetre pont ekkora hordóra, hordókra volna a legnagyobb szükségünk (25-50L között).

7 megjegyzés:

  1. Szia Csaba!

    A vörösboros hordódban nem maradt egy kis bor "véletlenül"? Akkor volt ilyen jelenség mikor apám egy olyan hordót akart kénezni amiben bentmaradt némi bor (az előző telektulaj bennehagyta mi meg nem vettük észre)

    A finomseprő felkavarása szerintem biztosan használ még ha kénezés után csináltad is, sőt így talán nagyobb eséllyel szaporodnak el újra az almasavbontó batériumok.

    üdv
    Sanyi a hegyrű.! :-)

    VálaszTörlés
  2. Hátő. Igazából tökre lehet abban valami, amit írsz (maradék bor a hordóban). Sajnos, mint oly sokaknál, nálunk sincs ez másképp: nem mindig van időnk megvárni kénezéskor, hogy teljesen kiszáradjon mosás után a hordó, picit nedvesen szoktunk kénlapozni (tudom, kén-monoxid szag, stb), így akár kis bor(maradvány) is maradhatott benne.

    DE! Azóta többször is volt mosva (2-3 havonta), sőt, tavasszal kapott egy trisós, forróvizes "felújítást" is, mert ezek a hordók (nagyapám ezer éves hordói) legalább 10 éve nem voltak hideg vizes lötykölésen kívül komolyabb módon pucolva. Így tehát kevésbé hiszem, hogy bor maradhatott benne. De persze nem zárható ki. Minden esetre kösz a tippet. Legközelebb ismét megpróbáljuk...

    Üdv,
    Csaba (az istállóbúú') :D

    u.i.: ezőző telektulaj bennemaradt boráról csak egy kis dolog jutott eszembe, ami nemrég történt. Faterék szőlőhegyén van egy szomszéd, aki örökölt, vagy mittomén valami hasonló módon hozzájutott egy villányi telekhez szőlőstül, présházastul, mindenestül. Az előző tulaj mondta, hogy minden jár a telekhez-pincéhez, hordók, eszközök, satöbbi, de az egyik nagy hordóban "maradt valami lőré", amit kikéne önteni, merthogy vagy 3 éve nem nyúlt hozzá senki. Na, mi kaptunk ebből a "lefolyóba való" bentmaradt valamiből, ember, ilyen kömény villányit még nem ittam :D Az igaz, sajnos, hogy az utólagos, másik, kisebb hordóba való szétosztáskor rossz hordóba került, amiből én kaptam a másfél liternyi mintát, így belekerült valami furcsa szag, de még így is különlegesség volt. Mondhatni, igazi bio bor. Azt hiszem 2 fejtést kapott mindössze a 3 év alatt.

    VálaszTörlés
  3. Ja, azt nem írtam: a bentmaradt bor mintegy 300 literecskényi volt...

    VálaszTörlés
  4. Hát, végülis ha tele volt a hordó és nem volt darabban akkor nem gond a 3 év fahordós érlelés, bár gondolom nem volt tele és ezért oxidálódott az a bor, biztos "kárcos" volt rendesen :-) élménynek sem utolsó... :D

    üdv
    Sanyi a dógozóbúú'... :D

    Ja, jut eszembe. Írtad, hogy kóstolnád a Ságvári guggolóst :-).
    Maradt egy árva üveg és ha elég bevállalós vagy és dobsz egy mailt (inzam pont sandor kukac gmail pont kom) a címeddel akkor elküldöm.
    De figyelmeztetlek a két pontos értékelésemet komolyan kell venni !!!!
    :D

    VálaszTörlés
  5. Hááát, egy ilyen ajánlatot egyszerűen nem lehet kihagyni! Dobom azt a mélt! :)

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!

    Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha véletlenül a leégett kénlapból egy darab beleesett a hordóba, az árthat a bornak?

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!

    A kénlap akkor alszik el ha a hordó nem volt rendesen elmosva és illósav, tajsav baktériumok szaporodnak benne vagy esetleg ilyen bor volt benne sokáig. Gyors megoldás porszívóval kiszivni a keletkezett co2-t és kénezni. Ajánlom a Sanaton (LÚG) Detersol (SAV) Mosást ami mindent kiszed ami nem oda való. Hordót úgy kénezzünk hogy teljesen ki van száradva és lehetőleg havonta ismételjük meg de lekalább negyedévente. De ha esetleg nincs idő megvárni akkor inkább az üves hordót úgy kénezzük hogy maradt benne egy kis bor. Ez a megoldás kevésbé károsítja a hordót mint a vízes hordós kénezés. A hordóba belepottyant leégett kénlap nem károsítja a bort de nem is használ neki. Azért mielőtt bort fejtünk bele vízzel mossuk ki ha van rá mód.

    Üdvözlettel: Borász Bazsi

    VálaszTörlés