2010. november 9., kedd

Még 1-2 kép + kis borászkodás

Lassan itt a tél, így hát néhány tavalyi téli hangulat kép a kertről, illetve a kertből. Télen is csodálatos a Jakab-hegy... és az egész környék, a maga kihaltságával, nyugalmával, békéjével.

A sorok, és a látkép nyugatra, a domboldallal, amelyen a Kővágótöttös felé vezető út halad.

 A pince egyik oldala. Semmi csicsa, csak ami kell. Azóta picit ki lett jobban takarítva, penészmentesítve, és a többi.

A kert azon része, ahol már "csak" gyümölcsfák vannak: alma, körte, szilva. Jobb alsó sarokban a komposztáló medencénk. A távolban ismét a Jakab-hegy vége.

A kert felső része a nagy kedvenceimmel: a tölgyfákkal. A kis domboldalba épített házikók a kert két eddigi állandó lakójának volt a búvóhelye. Sajnos, amikor a Nagyapám lerobbant, el kellett vinni a kutyákat a kertből, mivel már nem tudott naponta feljárni a telekre. Így most üresen vannak, illetve néha 1-1 macska bújik meg benne.

És végül egy idei tavaszi kép:
Már kezdtek virágozni a fák. A szőlő is már meg volt metszve. Életem első, teljesen saját metszése volt. Az évjárat sajátosságai miatt ugyan kevesebb lett a termés, mint szokott, de én még ennél is sokkal rosszabbra számítottam. Féltem, hogy a nem túl sok tapasztalatom miatt nem lesz semmi termés. Ahhoz képest már (illetve még mindig) forrogat a <200L-nyi levecske. Igen, még mindig forr. Az ok az, hogy nagyon lassan, nagyon sokára indult be (legalábbis szerintem) a forrás. Hideg is volt a pincében, meg amúgy is. De eddig úgy tűnik, rendben van.

És akkor, hogy egy picit a borászatra is rátérjek: szeptemberben vettünk egy vadi új 110L-es tölgyfahordót, mert bár a meglévő hordóink is jók még (egytől eltekintve, ami szerintem virágdézsaként fogja végezni...), de valahogy úgy gondoltuk, hogy beújítunk. Kellett egy új hordó, na. Már csak azért is. Így most az idei termés 3 hordóban lett szétosztva, egy 150L öregben, ami úgy nem egészen háromnegyedig lett töltve mustlével, aztán az új 110-es háromnegyednél picit jobban meglett töltve, és egy 80-as úgy 70%-ig. A háromból szeretnénk majd valahogy összehozni 2 hordónyi "készterméket", vagyis bort. Ez úgy nagyjából össze is fog jönni, ha jól számoltuk a dolgokat (a 150-es és a 110 lesz tele, így valamivel több, mint 200L-nyi borunk lesz idén).

A murcit kóstolgatva meglepő különbségek vannak ami a 3 hordót illeti. Az új tölgyfás nem meglepően rejteget magában némi plusz zamatot, sőt, nem is némit, hanem igen erőteljesen. Apám szerint jó lesz így, ahogy van, ő nem fél, én egy picit tartok tőle, hogy rá fog ülni a borra mind szagban, mind ízben. Bár ő direkt azért akarta, hogy vegyünk új hordót, hogy az újbor "tölgyfás" legyen. Nem tudom, meglátjuk majd. Reméljük nem lesz különösebb baja tőle az extra íz és aroma miatt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése