2013. szeptember 24., kedd

Acéltartály beüzemelve

Tegnap kivittük a Tanyára a szép új tárolóedényünket, a korábban említett úszófedeles saválló acéltartályt.

Mivel az úszófedél önmagában nem elég, paraffin olajjal kell megoldani az úszófedél és a tartály fala közötti rés szigetelését. Az olaj a bor felszínén marad, így teljesen légmentesen zár, miközben a bor állagát, aromáját nem befolyásolja, hiszen szagtalan, színtelen olajról van szó.

Mivel ilyen tartályom még nem volt sosem, így olajam sem volt hozzá, így hát elugrottam egy közeli gazdaboltba és vettem egy 0.5L-es palackkal.

Egy kicsit viccesen alakult a vásárlás, mert kérdeztem a hölgyet, hogy van e paraffin olaj, megnézte, mondja van 0.5L-es kiszerelésben, de hogy mire való, azt nem tudja... mondom neki, hát acéltartály úszófedelének "szigetelésére" kell nekem. Kérdezi, mihez (milyen anyaghoz) kell? Mondom borhoz, hogy ne kapjon levegőt. Aszongya a nő: dehát arra nem ez kell, arra itt van, tessék, adok magának kis tablettát, amit be kell dobni a hordóba. Mondom neki: értse meg, nem hordóba kell, hanem TARTÁLYba és nem darabon lévő borhoz, hanem az úszófedél légmentesítésére. Hát, ezt már fel sem fogta. Egyre csak azt a tablettát erőltette, mutatta is a zacsiján a címkét, hogy de nézze, ezen is az van, hogy paraffin alapú. Mondom jééé tényleg? Milyen meglepő :D A lényege ugyan az, csak az hordóban, darabon lévő bor felszínén képez paraffin réteget, de nekem meg töményen kell a hordó szélére a borra. Amúgy meg magamra vagyok mérges, már számtalanszor megfogadtam, hogy soha többé nem megye ebbe a kertészeti boltba, mert az eladók hozzáértése stagnál már évek óta a nulla közeli szinten, bármivel kapcsolatban is kérdezek. Főleg permetszert szoktam venni, és abban sem szoktak használható tanácsokkal szolgálni, volt már, hogy én világosítottam fel őket azzal kapcsolatban is, pedig én aztán még annyit sem tudok, elvileg. És árban sem jók, szóval na, hülye vagyok, a kényelem nagy úr, mert ugyanakkor közel van a lakásunkhoz a bolt és útba is esik.

Egyébként a flakon címkéje már mindent elárult, azt elolvastattam vele (igen, ÉN, a vásárló az elvileg szakképzett eladót), szóval rá van írva, hogy "acéltartályban lévő bor légmentes lezárásához való élelmiszer ipari olaj, továbbá élelmiszer ipari gépek kenéséhez". Nabumm. (itt jegyzem meg, legalább már tudom, hogy mivel lehet, szabad bekenni majd jövőre a présünk vas szerkezetét meg a menetet, mert már nagyon nyekereg szegény és nehezen megy, ugyanígy a darálót is, az is nagyon nyikorog).

Még egy dolog kiderült a címkéről, hogy lenyelve fulladást és halált OKOZ! Nem okozHAT, hanem okoz. Szóval gyerekek elől gondosan elzártuk, nyilván nem néhány csepp veszélyes, hanem ha valaki töményen ráhúzna a flakonra, ami egyébként közel sem gyerekzáras, tehát még egy csecsemő is kinyitja könnyedén. Ha valamire az van írva, hogy halált okoz, azt nem kellene kicsit jobban lezárni? Na, mindegy, tudjuk és kész, elzárjuk a gyerekek elől.

A másik apropó, ami miatt a Tanyára mentünk, hogy megnézzem, lett e hatása a múltheti fejtésnek és kénezésnek a tavalyi borunknál. Nagy meglepetésemre és örömömre bizony jótékony hatása lett, direkt hagytam egy 5L-es ballonban kénezetlenül is, hogy össze tudjam hasonlítani, mert ilyet még nem csináltam (mármint összehasonlítást).

A kénezetlen, fejtetlen bor sötétebb, illatában és ízében is sokkal durvább. Ezzel szemben a fejtett, kénezett verzió kicsit meglágyult, színe picit halványodott és én úgy érzem, hogy sokkal ihatóbb, kellemesebb lett. Persze, most még friss benne a kén, így csak módjával kóstolgattam. Kénezéshez egyébként továbbra is 5%-kos folyékony ként használok (Unikén), 1dcl / hl mennyiségben fejtéskor, amennyiben nincs kirívó elváltozás a kénszintben (azt pedig időnként laborban kiméretem, hogy hogyan is áll kénnel a bor).

Legközelebbi teendő nem is a Tanyán lesz, hanem itthon, vagyis apám garázsában, ott forr ugyanis a vörös borunk. Valószínűleg holnap megejtjük a fejtést, mert már gyakorlatilag leállt a forrás, már csak nagyon picit buborékozik.

Aztán a héten valószínűleg megejtjük a fehérborunk fejtését is, bár még mindig jár a kotyogó, de már nem akarom sokáig a seprőn hagyni, ne áztassa már nagyon.


12 megjegyzés:

  1. Hát azt nem mondhatnám, hogy a paraffinolaj nem érezhető a boron, sajnos pl. borversenyen úgy megérzik a bírák, mint a sicc.
    A gyógyszertárban kapható paraffinolaj állítólag jobb minőségű (tisztább??), de a legjobb megoldás a tömlős fedél, csak drága. Bár hosszútávon megéri.

    Egyébként gratulálok a blogodhoz és a birtokodhoz is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, nem tudtam, hogy lehet érezni a boron. De igazából az a bor, vagy borok, amik bele kerülnek, csak saját használatra vannak, tehát nagy jelentősége nincs. Nekem sokkal nagyobb gondom, hogy a nagy hordóim miatti darabon állást már én is megérzem a boron! Ez ellen vettem ilyen tartályt, hogy kicsit jobban tudjam tárolni, mint hordóban. Amit esetleg versenyre viszek majd, azt úgy is máshogy (más módon) tárolom, majd palackozom, így azzal ez a gond nem lesz. De köszi, most már ezt is tudom.

      Törlés
  2. Kb. hany deci paraffin olaj kell egy 300 l-es hordo uszofedelehez?

    VálaszTörlés
  3. A parafin olajat nem érzik meg a borbírálók mivel nem oldódik es nem vegyül a borban. Ha annyira ügyetlen a termelő hogy a bor végével együtt egy kis parafint is "sikerül" a bírálandó tételre ráereszteni, akkor az úszik a kóstoló pohárban lévő bor tetején azt pedig bárki észre veszi. Emiatt kizárják a versenyből. Mivel magam is birálok már 30 éve, igy volt alkalmam találkozni ilyen trehánysággal.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok, kérdésem lenne!
    Ha tartályban lévő bort kénezem, a parafin olaj akkor sem fog keveredni a borral?

    VálaszTörlés
  5. Én inkáb csak kérdezni szeretnék, kénezés után mennyi idő múlva zárjuk le paraffin olajjal a bort? Köszönöm a válaszokat előre is.

    VálaszTörlés
  6. szerintem kifelé enged a paraffin gyöngyözést, buborékot valamelyest....

    VálaszTörlés
  7. igazából a tartályoknak lehet probléma szerintem...nem találkoztam még ilyennel, de a hegesztéseknél esetleg kikezdheti, talán ezért figyelmeztetnek rá több helyen

    VálaszTörlés
  8. Paraffinolajjal lezárt tartályt ami kB. 2/3-ig van borral szeretném utántölteni, illetve kénezni. Azt szeretném megtudni milyen technológiát alkalmazzák, hogy a bor ne károsodjon. Köszönettel "Somló"

    VálaszTörlés
  9. Üdv mindenkinek!
    Az a kèrdèsem , hogy acèltartály merülő fedele mitől merülhetett el
    Mert sajnos 2dbnál ez törtènt, a benne lèvő bort lefejtettük, kènfüstöt kapot, most fa hordóban van, ès várjuk az eredmènyt, remèljük ezzel megmentjük a bort
    Köszönöm az èpítő jellegű válaszokat

    VálaszTörlés