2012. március 26., hétfő

Bacchus Borverseny - 2. rész


A borok leadása után szombaton megtörtént a bírálat. A kóstoló bizottságoknak nem volt könnyű feladata, mondom én, hogy hála Istennek. Ugyanis több, mint 200 minta érkezett idén (egészen pontosan azt hiszem 215), ami jóval felülmúlja a tavalyi ~140 mintát. Ez persze várható is volt, ha összehasonlítjuk a két évjárat termés mennyiség és minőség mutatóit. Azonban ennyi mintára talán még a szervezők sem számítottak.


A bor fajták (vörös, rozé, fehér) aránya nem meglepő módon úgy alakult, hogy ha egy 10-es skálán nézzük, akkor 7 volt a fehér, 2.5 a vörös és 0.5 rozék aránya.

Ennek megfelelően 6 bírálóbizottság alakult, 2 a vörös-, illetve a kevés rozé borhoz, 4 pedig a fehérekhez.


Pontos fajtalistát nem tudok írni, meg nem is szükséges, lényeg az, hogy nagyon gazdag volt a kínálat, az egyedi vegyesektől kezdve a különlegességnek számító Cirfandlin át gyakorlatilag majd' minden fajta képviseltette magát, ami a régióban megtalálható (és még azon túl is), és nagy örömömre volt egy meggyborral induló nevező is. Azért örömömre, mert egyrészt nagyon kedvelem (bár kóstolni nem volt lehetőségem a leadott tételt), másrészt magam is szeretnék készíteni idén, ha úgy alakul a meggytermésünk.

A borok bírálata egyébként rendben és meglepő módon a mennyiség ellenére elég gyorsan lezajlott.


Az eseményen készült összes fotó ITT tekinthető meg!

3 megjegyzés:

  1. Mesélhetnél egy kicsit a borklubról, mert érdekelne, de az interneten nem találtam túl sok mindent...

    VálaszTörlés
  2. Röviden annyit tudok mondani/írni, hogy minden hónap utolsó szerdáján van délután a klubnap. Nagyobb rendezvényeink: Szent Márton nap és a szóban forgó évi borverseny, illetve, a szintén általunk (az ANK Művelődési Ház által) szervezett Honvéd Téri Napokon is szokott szerepelni a klub, továbbá egyéb kisebb-nagyobb városi rendezvényeken. Bővebb információért hívd fel kérlek a Művelődési Ház központi számát (72 / 550 - 600) és ott kérd Kövesi Máriát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, majd érdeklődöm szerintem. Nem tudsz véletlenül kiadó pincét Pécsett? Keresek egy ideje, de nem találok. Csak olyat amihez jár teljes hétvégi ház, nekem pedig bőven elég lenne a pince egy kis előtérrel.

      Törlés