2011. szeptember 15., csütörtök

Már a vörösbor is erjed

Végül úgy döntöttünk, hogy inkább legyen egy jó sillerünk, mint egy rossz vörösborunk. Így tehát nem hagytuk sokáig héjon erjedni a vörös mustot, hanem 5 nap után leszedtük és préseltük. Nem tudtuk sajnos megoldani a naponta többszöri "csömöszölést". A mennyiségről korábban már írtam, ez a vörösbor csak játék, de meglepett a must végleges mennyisége: 35L lett, fejtés, seprőtlenítés után meglesz a kb. 30L tiszta vösörbor.

Itt látszik igazán, hogy idén a vörös tőkéink milyen szépen teremtek: alig volt összesen 1 sornyi kék szőlőnk a 9-ből, és lett 35L must, a 8 sornyi fehérből pedig alig lett 150L. Ugyanakkor tavaly alig volt 1-2 tőkényi vörösünk, tehát ez nagyon változó. Mivel kis hordónk nincs, viszont 5L-es üvegballonunk van rengeteg, így azokba lett kitöltve a must. A kitöltés után 1-2 órával már több centis habréteg keletkezett mindegyik ballonban, tehát a must dolgozik, erjed szépen. Nagyon kíváncsi leszek az eredményre, utoljára az Öreg készített ebből a kékszőlőből vörösbort, az nagyon jó volt, én most próbálkozom csak először vele.

1 megjegyzés:

  1. Idén apának is nagyon finom lett a bora. Tavaly sajna elverte a szőlőt a jég. Imádom a bort, karácsonykor is jó ajándék, ha nincs más ötleted. Ezen az oldalon sok hasznosat olvashatsz a borokról http://minu.me/-vinopedia

    VálaszTörlés