2011. február 1., kedd

Csend...

(c) Szabó Csaba József

... reméljük, nem vihar előtti. Azért van pici csend a blogban, mert egész egyszerűen nincs nagyon miről írni mostanában. Ugyan legutóbbi, metszéses képsorozatom óta túl vagyok a "leghosszabb", kemény 3 tőkét tartalmazó sorunk metszésén is, de más egyéb komolyabb ténykedés nem zajlott a Tanyán. Viszont most annál inkább beindul majd a munka már ezen a héten: hét vége felé veszünk mintát a két hordóból, majd kénszint bemérés után megcsináljuk a fejtéssel egybekötött, esetleges palackozás előtti utolsó kénezést. Ez egyébként a finomseprő eltávolítását is jelenti, hiszen jelenleg még a finomseprőn van a bor, ez előtt még csak egy fejtés volt, akkor lett eltávolítva a durva seprő. A jövő hét folyamán pedig folytatom, vagyis elkezdem az igazi aktív metszést, hiszen még 6 sor hátravan. Szeretném márciusig, maximum március közepéig befejezni. A metszés mellett, közben, vagy közvetlenül az után már a talajmunkákat is el kell kezdeni: a sorok ásása és kapálása fontos teendő, ami egybe lesz kötve egy kis trágyázással is. Szőlőn kívül azért más is van a kertben: szeretnénk idén egy kis zöldséget is termeszteni, persze csak konyhakerti szinten. Így hát februárban elkezdem a palántázást is először otthon, aztán majd ha ültethető állapotba kerültek a magról nevelt hajtások (május környékén), kiültetésre kerülnek végleges helyükre a Tanyán. Ehhez 3 kisebb területet jelöltem ki a szőlősorok mellett. Palántázva lesz paradicsom, többféle is (normál, koktél és "tojás alakú"), továbbá paprika (szintén több: tölteni való, mini erős dísz- és fűszerpaprika), némi uborka és hagyma is. Ezt amolyan "lesz belőle valami vagy nem" szinten csinálom, nem várok tőle sokat, de mivel sokba nem kerül, víz van rengeteg ingyen a ciszternából, így locsoláson, kapálgatáson kívül sok teendő nem lesz vele, aztán ha lesz valami kis termés, a kertből, frissen szedett zöldség kárpótol mindenért. Ahhoz, hogy a kis zöldséges területek előkészítése minél könnyebb legyen, bevetjük az évek óta hanyagolt kapálógépünket. Csak sajnos valami gond van vele, beindul ugyan, de nagyon "dadogva" jár a motorja, mintha le akarna fulladni. Hasonló volt a háti permetezőnk is, annál kiderült, hogy egyszerűen csak el van dugulva a fúvókája és "trutyiban" állt az egész adagoló rész. A kapálón is szétszedtem ugyanezt a részt, itt is mindenféle kavicsos kristályosodást és egyéb koszt találtam: nagy valószínűséggel kifogtunk egy rossz benzint, amiben volt "valami", ami lerakódott hosszú idő alatt. - Olcsó húsnak a híg a leve, szoktuk mondani, ez esetben ezt mondanám: "Drága benzinnek sűrű a leve".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése