2011. január 9., vasárnap

Az első metszés

Kihasználtuk ma ezt a gyönyörű, mondjuk úgy, hogy ajándék időjárást és felmentünk kis családommal a Tanyára piknikezni egyet. Természetesen nem bírtam magammal, és már szinte remegő érzést éreztem a kezemben, így metszőolló után nyúltam. Csupán egy tőkét szerettem volna teljesen megmetszeni, csak úgy a játék kedvéért, de úgy jött ki, hogy nagyon belendültem és egy egész sort sikerült befejeznem! Ezt én most így igen nagy teljesítménynek gondolom, ugyanakkor egyáltalán nem volt megerőltető, élveztem nagyon. Az egy sor az kb. 30 tőkét jelent, ami persze nem sok.

Mint ahogyan már korábban írtam, ernyőművelést alkalmazok, néhány furcsán alakult tőkén, amelyeknél nem tudok ép, egészséges vesszőt kiválasztani, azoknál meghagyom az előző évi leívelt vagy teljesen lekötözött termőalapokat és azokból nevelek hajtásokat. Nem tudom, hogy ez mennyire fog működni, de még mindig jobb, mintha hurkapálcika vastagságú, fejletlen vesszőket ívelnék.

Íme néhány kép. Sajnos a fényképezőt a kocsiban felejtettem (és lusta voltam kb. 200 métert gyalogolni), így maradt a 3.2MP-s telefonos csodafegyver...


Előtte

 Utána

Itt egy picit összesűrűsödtek

Egy viszonylag jól sikerült ernyő.
Látható, hogy gyakorlatilag két tőből áll egy tőke, egyik jobbra, másik balra ívelt szálvesszővel

Ernyők

Alulról


 
A levágott vesszőket összegyűjtjük, szomszéd búbos kemencéjében fogja végezni, mint tüzelőanyag

Ezzel a mai teljesítménnyel már csak 8 sor van hátra... hurrá! :)

4 megjegyzés:

  1. Szia Csaba!

    Szépen, tényleg nagyon szépen megcsináltad, grat hozzá.

    Viszont egy kérdés. Az szándékos, hogy egy tőkén két törzset nevelsz, van valami különös oka vagy csak így alakult?

    Nálam is van ilyen és pont most gondolkodom rajta, hogy átállok egy tő - egy törzs szisztémára, mert így a gyökérnek tavasszal kisebb térfogatot kell "felpumpálnia" folyadékkal ergo gyorsabban indul és zajlik a növekedés.

    VálaszTörlés
  2. Szia Sándor!

    Az okát nem tudom, mint azt már a kezdetekkor írtam, a kertet Nagyapám művelte, nekem még csak a 2010es év volt az első, amikor nagyjából már mindent én végeztem egyedül. Tehát, eddig így alakult, bizonyára megvolt az oka, hogy miért így nevelte a tőkéket. Eddig én nem foglalkoztam vele az elmúlt kb. 10 évben, nem mélyedtem bele ennyire a dolgokba, a szőlővel alig-alig ténykedtem, inkább csak szüret és fejtések idején a pincében. De ha majd telepítek újakat, akkor már én is egy tőke-egy törzs arányban fogom csinálni.

    Üdv,
    Csaba

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok,
    nehéz eldönteni melyik a "tuti" technológia, az egytörzses vagy a kéttörzses. A kéttörzses megoldást mint biznotsági, illetve a kevesebb tőkemennyiség/ha okokból praktizálták. Aztán ott van még a sortávolság "adottság" is ugyebár. Egytörzses verziónál általában 60cm-ként vannak a tőkék, de ehhez már 3m-es sortávok kellenek (hacsak nem akarjuk kizsigerelni a talajt). Manapság divat hencegni vele, hogy tőkénként 1-1,5 kg -ot szüretelnek a termelők, csak azt nem teszik hozzá, hogy mindezt a 60 cm-ként ültetett tőkékről... Sokkal inkább hasznosabb info lenne, ha a hektárhozamokat tüntetnék fel... Én is "kéttörzses" vagyok, a szomszédom "egytörzses" és mégis nálam pár nappal korábban kezdődik a rügyfakadás és mustfokban is 1-2 fokkal többet érek el ugyanazon fajtáknál, mivel 5-6 méterrel magasabban vagyok. 2-3 éven belül tervezek még további 1,5 ha, szintén kéttörzses új telepítést, mivel nálam ez vált be. A 2 méteres sortávolságok ideálisak az ilyen kisbirtokon és ehhez "passzol" az 1,2 m-es tőtávolság.
    Hétvégén nekem is rettenetesen bizsergett a tenyerem és már nagyon metsszhetnékem volt, de kivárom Szent Vince napját és majd utána...

    Csaba II, Burdavin.

    VálaszTörlés
  4. "kovesdi", köszi Neked is az infókat. Hát, én nem tudtam megvárni Szent Vince napját, ma folytattam a metszést, 2 sorral előbbre haladtam ma. Remélem nem lesz baj belőle.

    VálaszTörlés