2010. december 14., kedd

Seprőtlenítés


Amúgy nagyon későn, de a mi borunk esetében még mondhatni, hogy korán, múlt hét vasárnap megejtettük A fejtést, vagyis az első "seprőtlenítést". Azt a tanácsot kaptuk, hogy még ha picit forr is a borunk, már nem kéne tovább a seprőn hagyni, mert sok káros anyag kezd már lebomlani, ami miatt a bor rossz ízű és minőségű lenne. Így hát nyeltünk egy nagyot és lefejtettük mindhárom hordónkat. Kettőt együtt kezelve, vagyis összefejtve, a harmadik, vadi új 110L-es hordót viszont külön fejtettük. Azt szeretnénk meghagyni "fásnak", eddig úgy tűnik, hogy nem ült rá nagyon az ízre a nyers fa íze. A végeredmény picit szerényebb lett, mint gondoltuk. A 110L-es hordónk tele van, a két másik hordó összefejtve viszont nem telítette meg a 150L-es legnagyobb hordónkat, pedig úgy terveztük, vagyis gondoltuk, hogy az simán megtelik és még talán egy 20-30L marad is, amit majd elrakunk valamelyik picike hordónkba. Ez sajnos nem így lett, de azért összességében azt hiszem megelégszünk a ~250L-es összmennyiséggel, amiből még lejön 10-20L a következő fejtéskor. Ha 200L megmarad, én már annak is örülök. Van, még a szomszédságunkban is, aki még ennyit (vagy semennyit) sem szüretelt az idén. A bort úgy is csak mi isszuk (család), napi egy palacknyi borunk azért lesz, ami mindenképp több is, mint elég. Max. kevesebbet ajándékozunk el, mint eddig. Talán majd jövőre.


Volt bent bőven anyag a hordókban.
Igaz fejtetőn, de azért látszik, hogy "SZ 09.26." van rápingálva a hordóra, akkor volt a szüret. Egyébként marhára szégyellem, hogy fotosként állandóan csak a telefon van nálam a tanyán, és csak ilyen gyatra képeket teszek közzé. Ígérem, ezen változtatok, és ezentúl viszem magammal valamelyik fotómasinámat, akár miért is megyünk a telekre.

Csütörtökön vagy pénteken tervezem, hogy kimegyek ismét, megnézem, hogy mennyit tisztul, ülepszik a bor immáron tisztán, seprő nélkül. Az sem utolsó kérdés, hogy vajon forr e még tovább, vagy a fejtés következtében leállt e teljesen a forrás?! Ez utóbbi azért reméljük még nem következik be, hiszen még van bőven cukor a borban.

7 megjegyzés:

  1. deriton - derítéshez
    lekötött kénszintet minimum 70-re kell állítani

    VálaszTörlés
  2. Gábor, köszönöm! Mikor célszerű legkorábban kénezni? Szüretkor volt kénezve, de sajnos túlságosan. Nagyapám egy kicsit elsokallta a kénport... ezért is indult be talán olyan későn a forrás.

    VálaszTörlés
  3. Ebben az esetben akkor jársz a legjobban, ha egy pillapalackban mintát veszel a borodból és elviszed az Alsómalom utcába, az Óvörös borászboltba. Itt bemérik a kénszintet kb. 400 Ft-ért. Agrokeres áron tudnak neked folyékony ként adni kicsi, literes kiszerelésben /valószínűleg 40%-t/ és profi módon kioktatnak az adagolásra is / a 40%-os kénnél egyébként azt hiszem 5ml emel 10%-ot / A kén megállítja a forrást és szinte azonnal megkezdi a borod tisztítását, ami általa kitisztul az szintén sepröként csapódik ki, én ezért / és sokan biztosan nem osztják a véleményemet / az első fejtés előtt 5 nappal szoktam beállítani az alapként. Deríteni / nem bentonittal, deritonnal, és csak a fehérbort/ szintén ekkor szoktam kezelni a bort. Egyébként ekkor még nekem is pezseg egy kicsit a borom. Elsősorban kóstolással, esetleg cukorfokmérővel szoktam megnézni, hogy maradt-e vissza benne cukor.
    Első alkalommal idő hijján nem volt alkalmam megköszönni, hogy végre valaki a mi vidékünkről is készít egy hasonló blogot. Szóval hajrá, így tovább!!!!!!

    VálaszTörlés
  4. Gábor, köszönöm nagyon ismételten, a bíztatást is! :) Az lesz, amit Te is tanácsoltál: fogok vinni mintát beméretni, egyébként ez megtörtént a friss mustnál is, pontosabban pár nappal a szüret után vittünk (nagyapám) mintát aBor-ba, ezt megfogom tenni most is. Akkor igen magas, 20-20 és 25 fokot mértek (cukorfok). Kénre nem emlékszem, de arra se, hogy az volt e mérve akkor. Nem hiszem.

    VálaszTörlés
  5. Ja, és mégvalami: mi van akkor, ha beméretem, és kiderül, hogy túl magas a kénszint (nem hiszem, de előfordulhat, elvileg)? Csökkenteni kell e, és ha igen, mivel és hogyan? Köszönöm.

    VálaszTörlés
  6. Szinte kizárt, hogy magas a kénszinted, ez ugyanis rohamosan csökken a bor kezdeti fejlődése, így a forrás ideje alatt is. Sőt, ahogy korábban írtad, a forrás sem indult volna be ha a cefréről túl sok kén kerül a mustba.

    A drasztikus kénszint csökkentés nagy varázslat, én csak egy módszerről hallottam, de biztos nem próbálnám ki soha semmilyen körülmények között, és neked sem ajánlom. Állítólag hidrogén peroxiddal (igen, a szőkítőszer valamelyik változatával) lehet elvégezni. Egyszer az Óvörösben álltam sorba, amikor az előttem álló profin kimért mennyiségben ilyen anyagot kapott a túlkénezett borhoz vagy musthoz. Őszintén megvalva én nem innék meg olyan bort, amit ilyen keményen vegyszereznek, szerintem te sem. A kötött kéntől - még ha ideiglenesen kicsit magas is,- nem lesz komoly bajod, viszont megóvja a borodat pl. a oxidálódástól és a színtörésektől.

    VálaszTörlés
  7. Tökéletesen egyet értek, a legminimálisabb vegyszer és egyéb adalékanyagokat kívánjuk felhasználni csak a borkészítés során. Hiszen háztáji borról van szó kőkeményen, így inkább legyen picit rosszabb minőségileg, mint ízre, állagra jó, de amúgy mesterségesen mahinált lötty. Én sem hiszem egyébként, hogy magas lenne már a kénszint, inkább csak elméleti síkon kérdeztem, hogy lehet e csökkenteni, mert ilyet még a 10 éve alatt nem hallottam a pincénkben, amióta foglalkozgatunk vele, meg nem is olvastam ilyesmiről.

    Egyébként fejlemény, de valszeg majd lesz egy rövid bejegyzés is belőle: ma hajnalban (4 órakor), amúgy szakadó hóban és nagy szélben kimentem a tanyára, mert a hétvégén már nem fogok tudni kimenni egyáltalán, és meglepődve tapasztaltam, hogy a borunk igen szépen letisztult alig 1 hét alatt a "seprőtlenítés" óta! Majdhogynem teljesen átlátszó tiszta, és a színét is kezdi láttatni. A halvány rózsaszínes-szürkés árnyalatból átment tiszta sárgásba. Az íze is rendben van (amennyire lehet), édesnek viszont még mindig nagyon édes. Feleségem legnagyobb örömére :D

    VálaszTörlés